Euleks ne stoji iza Fejtovog plana

Izvor: Glas javnosti, 04.Mar.2010, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks ne stoji iza Fejtovog plana

BEOGRAD - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen najavili su intenziviranje saradnje sa misijom Euleks radi rešavanja problema koji opterećuju odnose Beograda i misije, kao i svakodnevni život Srba i drugih nealbanaca na Kosmetu.

Oni su posle sastanka sa šefom Euleksa Ivom de Kermabonom u Beogradu izjavili da je planirano formiranje radnih grupa pravosuđa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << policije i carina koje će se pozabaviti rešavanjem tih problema, kao i pitanjima zaštite prava Srba na Kosovu i Metohiji.

Bogdanović je rekao da je sa Kermabonom razgovarao o bezbednosti na Kosovu i Metohiji, o snabdevanju strujom i drugim problemima koji opterećuju Srbe i druge nelabance, napominjući da je dogovoreno da se svi problemi ubuduće rešavaju kompromisom i dijalogom na dobrobit svih građana.

Prema rečima Bogdanovića, na susretu je dogovoreno da se u budućnosti intenzivira takva vrsta sastanaka, kao i da vrlo brzo radne grupe u oblasti pravosuđa, policije, carine sednu počnu da rade na rešavanju problema.

- Razgovarali smo i o planu Pitera Fejta, gde je Kermabon istakao da Evropska unija i Euleks ne stoje iza toga, da ne podržavaju bilo kakav oblik nasilja ili nametnutog rešenja što se tiče severa Kosova - kazao je Bogdanović.

Homen je istakao da je neophodno da Srbi vrate i dobiju poverenje u institucije na Kosovu i Metohiji koje treba da donose odluke o njihovim životima.

- Zaštita prava Srba naročito je ugrožena poslednjih 10 godina. Taj problem se posebno intenzivirao zbog nedostatka faktičke saradnje, smanjenjem kapaciteta Unmika i preuzimanjem nadležnosti Euleksa. Sa šefom misije Euleks dogovoreno je da u narednih nekoliko nedelja bude održano više tehničkih sastanaka na kojim će biti reči o konkretnim detaljima za rešavanje problema - naveo je Homen.

On je istakao da je pregovarano i o međusobnoj razmeni dokumentacije koja faktički stoji već dve godine i naglasio da se bez takve saradnje pravosudnih organa ne može doći do zaštite ljudskih prava, niti boriti protiv organizovanog kriminala.

- Postoji dobra saradnja kada su u pitanju operativne informacije u vezi sa ratnim zločinima počinjenim na Kosovu, ali da ona nije dovoljna. Da bi se vodili sudski postupci, potrebno je da postoje konkretni dokazi koji će zvaničnim putem biti dostavljeni sudu - naglasio je Homen.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.