Izvor: Blic, 16.Mar.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks: Kermabon u Beogradu neće voditi političke razgovore

Šef Euleksa Iv De Kermabon posetiće ove nedelje Beograd, a uoči te posete predstavnici misije EU u Prištini su najavili da razgovor Kermabona sa zvaničnicima Srbije neće imati politički karakter.

"Radi se o tehničkoj poseti. Kermabon će se tamo sastati sa ministrima pravde, unutrašnjih poslova i finansija o pitanjima za koja Euleks ima operativni mandat za Kosovo", rekao je listu "Zeri" portparol Euleksa Kristof Lamfalusi.

Pomenuto je da bi tema >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << susreta mogla da bude i zaključenje privremenih aranžmana Beograda i Euleksa.

Zvaničnici Euleksa su naveli da bi cilj ove posete mogao da bude ublažavanje sadašnjih "napetosti između ove misije i Beograda", pošto Srbija od početka prihvata samo autoritet UNMIK-a na Kosovu. Kermabon će u Beogradu boraviti od 18. do 20. marta, a portparol vlade Kosova Memli Krasnići je rekao da je za kosovske institucije plan od šest tačaka mrtav, bez obzira na to kakav je karakter posete Kermabona Beogradu.

Krasnići je dodao da Kermabonova poseta nema ništa sa kosovskim institucijama i da je ona "po agendi šefa Euleksa".

"Ovo je poseta slična onima koje je Kermabon imao Podgorici i Skoplju, a slična će biti i poseta Tirani", rekao je portparol kosovske vlade.

On nije želeo da spekuliše o čemu će biti reči u Beogradu, ali je naglasio da bilo šta što ima veze sa planom od šest tačaka Ban Ki Muna, na čemu insistira Beograd, nema nikakvog značaja za kosovske institucije.

"Kermabon želi da poseti Beograd sredinom ovog meseca. To će biti tehnička poseta u okviru poseta glavnim gradovima regiona", rekao je portparol Euleksa Lamfalusi. "To je u suštini tehnička poseta".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šef Euleksa u Beogradu iduće nedelje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Mar.2009, 13:38

PRIŠTINA - Šef misije EU na Kosovu i Metohiji (Euleks) Iv De Kermabon će tokom naredne nedelje biti u "tehničkoj poseti" Beogradu i tom će se prilikom sastati sa ministrima pravde, unutrašnjih poslova i finansija, najavio je u Prištini šef kancelarije Euleksa za medije Kristofer Lamsdslej..."Planirana...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.