Ekshumacija na kopu Belaćevac 2010. godine

Izvor: Politika, Fonet, 02.Sep.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekshumacija na kopu Belaćevac 2010. godine

Euleks tvrdi da je o odlaganju iskopavanja obavestio Beograd, a Veljko Odalović, predsednik komisije Vlade Srbije za nestala lica, kaže da nisu dobili dopis

Kosovska Mitrovica – Ekshumacija više od 20 tela Srba nestalih u terorističkim akcijama albanskih separatista 1988. na kopu Belaćevac, koja je trebalo da otpočnem u avgustu, odložena je za narednu godinu.

Iskopavanja na ovoj lokaciji, koja su počela prošle godine, odlažu se, kako u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Euleksu odgovaraju, zbog nedostatka finansijskih sredstava. Naime, 30 država kojima se Euleks obratio sa zahtevom da finansijski pomognu projekat dalo je logističku podršku, ali finansijski nije spremno i da ga podrži.

O svemu ovome obaveštena je komisija Vlade Srbije, bar tako tvrde za „Politiku” u Euleksu, a Kristina Herodez, portparol Euleks-pravosuđa kaže da je o odlaganju ekshumacije elektronskom poštom komisija Vlade Srbije obaveštena 11. avgusta ove godine.

–Do sada nismo dobili odgovor. A, što je još važnije mi smo obavestili udruženja porodica i od nekih smo primili pozitivne odgovore – kaže Kristina Herodez naglašavajući da Euleks „sve ekshumacije planira vrlo pažljivo”.

Na pitanje zašto nije počelo iskopavanje jame na kopu „Belaćevac” iako je na sastanku Radne grupe u Beogradu 3. juna dogovoreno da će se početi u avgustu, Herodez odgovara ne baš konkretno:

– Moramo da definišemo moguće lokacije ekshumacija da dobijemo sudski nalog i pripremimo našu ekipu. Kada se svi logistički zahtevi ispune izvršićemo ekshumaciju.

I dok u Beogradu tvrde da je proces ekshumacije isključivo u nadležnosti međunarodnih predstavnika, u ovom slučaju Euleksa, predstavnici misije Evropske unije poručuju da OMPF (Međunarodna organizacija koja se bavi forenzičarskim poslovima) izvršava ekshumacije, a da oni samo daju direktnu podršku na terenu.

I dok portparol Euleks-pravosuđa izričito tvrdi da je komisija Vlade Srbije obaveštena o odlaganju ekshumacije i naglašava da neke od članica EU razmatraju podršku projektu iskopavanja jame na Belaćevcu, Veljko Odalović, predsednik komisije Vlade Srbije za nestale za „Politiku” kaže da dopis nije dobio :

–Možda su iz Euleksa odgovor poslali na neki privatni mejl. Uostalom, zašto bi Euleks s nama tako komunicirao kada smo i mi njima zahtev uputili preko Međunarodnog komiteta Crvenog krsta. Tako i oni treba da nas obaveste posredstvom, ili prištinske delegacije, odnosno Unmika, ili predstavnika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Odalović je zatečen odgovorom Euleksa da će radovi biti nastavljeni tek 2010. godine i dodaje „ da je prosto neverovatno da neko ko je zadužen da to radi nema novac i oslanja se isključivo na donatore”. Zbog toga će, navodi on, od Vlade Srbije tražiti da finansiraj ekshumaciju tela na području Belaćevca, gde se prema izjavama svedoka nalaze možda i tela 26 Srba, od kojih je većina oteta i nestala pre rata na Kosovu i Metohiji, u toku 1998. godine.

Odalović ističe da će učiniti sve da vlada stane iza tog projekta. Pripreme za otvaranje te jame počele su prošle godine i već je otkopano više od 20 metara. Stalo se zbog odrona zemlje, a po mišljenju predsednika komisije Vlade Srbije, novac nikako ne bi smeo da bude razlog da se dođe do istine.

Milorad Trifunović, koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na KiM, čiji je brat Miroslav sa još deset svojih kolega rudara 22. juna kidnapovan između sela Ade i Grabovca u opštini Kosovo Polje, potvrđuje da su porodice čiji su najmiliji kidnapovani dobili obaveštenje od Euleksa. On dodaje da su poslednji razgovor sa Euleksom imali u Gračanici gde je potvrđeno da će se do kraja leta ekshumacija na kopu „Belaćevac” obaviti.

– Razočarani smo odlukom misije Evropske unije, ali u ime udruženja predlažem Euleksu da se obrati Elektroprivredi Srbije koja će dati stručnjake i mašine da se otkopavanje na ovom terenu nastavi – odgovara Trifunović i dodaje da se po izjavama svedoka u ovoj jami nalazi 26 tela Srba i nealbanaca koji su nestali 1998. godine.

Koordinator udruženja ističe da se još uvek traga za 537 nestalih osoba koji se vode pod punim imenom i prezimenom, a za koje se zna gde su tačno nestale kao i da je do sada ekshumirano i identifikovano i porodicama predato 302 tela.

B. Radomirović

[objavljeno: 03/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.