Izvor: Glas javnosti, 21.Jun.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel zadovoljan kako je Ist river odigrao

BRISEL - Šefovi država ili vlada EU pozdravili su juče u nacrtu zaključaka samita u Briselu izveštaj generalnog sekretara UN Ban Đi-muna o rekonfiguraciji Unmika i ocenili da on otvara put za razmeštanje misije Euleks, javlja Tanjug.

Oni su istovremeno istakli da će EU „pomoći ekonomski i politički razvoj Kosova kroz jasnu evropsku perspektivu, u skladu s evropskom perspektivom regiona“.

Nadaju se i da >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << će uskoro biti formirana vlada u Beogradu „s jasnom evropskom agendom“, te da bi Srbija mogla da ubrza napredak ka EU, uključujući i dobijanje statusa kandidata. Kada ispuni „sve neophodne uslove“.

„Posle nedavnog potpisivanja SSP-a sa EU, Srbija može da ubrza svoj napredak ka EU, uključujući i dobijanje statusa kandidata, čim se ispune svi uslovi u skladu sa zaključcima Saveta ministara EU od 29. aprila - piše u nacrtu.

U delu o Kosovu, EU se poziva na odluke iz decembra 2007 - kada je usvojena platforma za koordiniranje nezavisnosti Kosova - i februara 2008 - kada je jednostrana nezavisnost primljena k znanju u Briselu.

„EU ostaje usresređena da odigra vodeću ulogu u obezbeđivanju stabilnosti na Kosovo preko Euleksa, Specijalnog predstavnika EU, te svojim doprinosom Kancelariji civilnog predstavnika. EU pozdravlja izveštaj generalnog sekretara UN o Unmiku i njegovoj nameri da izvrši rekonfiguraciju međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu. To bi omogućilo razmeštanje misije Euleks širom Kosova i dopustilo pojačanu operativnu ulogu EU u oblasti vladavine prava“, ističe se u tekstu.

Oni daju podršku predstojećoj Donatorskoj konferenciji za Kosovo 11. jula.

„EU podseća na svoju želju da pomogne ekonomski i politički razvoj Kosovo kroz jasnu evropsku perspektivu, u skladu s evropskom perspektivom regiona“, piše u tekstu u kojem daju punu dalje.

Šefovi država su istakli „punu podršku evropskoj perspektivi zapadnog Balkana“. Oni su pozdravili početak dijaloga o viznoj liberalizaciji sa zemljama zapadnog Balkana, te posebno istakli važnost „regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa“.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.