Beograd traži posredovanje Euleksa, Priština nudi plate

Izvor: Politika, Beta, Fonet, 19.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd traži posredovanje Euleksa, Priština nudi plate

Srpski policajci kažu da neće u KPS ako ne budu odgovorni Euleks policiji, a prištinski MUP tvrdi da takva subordinacija nije moguća

Srpske i prištinske vlasti i dalje imaju suprotstavljene stavove kome bi trebalo da budu odgovorni srpski pripadnici Kosovske policijske službe (KPS) ukoliko se vrate u službu do 30. juna, kada ističe rok koji je ustanovio Kosovski odbor za vladavinu prava. Odbor, u čijem sastavu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su predstavnici kosovske vlade i Euleksa, produžio je rok do ovog datuma, kada će im prestati radni odnos i odlučio da zaključno sa 15. majem obustave isplatu zarada.

Državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović rekao je za „Politiku” da ne postoji spremnost da se Srbi integrišu u KPS bez ikakvih ograničenja. „Ne tražimo izdvojen lanac komande, jer pripadnici KPS-a srpske nacionalnosti moraju biti donekle integrisani, ali njihov status mora biti poseban u smislu da imamo strance kao posrednike u svakom višem stepenu”, kaže Ivanović i dodaje da je važno da između opštinske i regionalne policijske stanice postoji pripadnik Euleksa koji će biti zadužen za koordinaciju sa srpskim policajcima. On smatra da bi Euleks trebalo da preuzme na sebe odgovornost i da inicira kontakte sa srpskom vlašću.

Euleks juče nije hteo da se izjašnjava u vezi sa ovim pitanjem.

Portparol MUP-a Kosova Anton Duraku kaže za „Politiku” da nijedan region „nije i ne može biti pod komandom Euleksa”. On negira tvrdnje policajaca sa severa Kosova, koji kažu da su četiri policijske stanice (u severnoj Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku) od 9. decembra 2008. godine u komandnom lancu misije EU koja se tada rasporedila na Kosmetu. „Sve je u lancu komande štaba KPS-a u Prištini. Dakle, u svih šest regiona, uključujući i region severa, nema osnova da bilo ko komanduje osim MUP-a u Prištini”, kaže portparol MUP-a.

Portarol prištinskog MUP-a tvrdi da se do juče u redove KPS-a vratilo 45 srpskih policajaca, kao i da u Prištini veruju da će se skoro svih 300 suspendovanih policajaca vratiti na radna mesta. Duraku kaže da će svi srpski policajci koji se vrate u ranoj fazi primiti platu, iako su one obustavljene 15. maja. Međutim, obavešteni izvori u Kosovskoj Mitrovici kažu da se do sada u KPS vratilo 11 Srba, od toga dva lica koja rade na administrativnim poslovima.

Oliver Ivanović smatra da bi najgore bilo ukoliko bi se Srbi u policiju vraćali pojedinačno jer bi se u tom slučaju vratio manji broj ljudi. „Regrutovanje novih policajaca sigurno bi dovelo do nižeg kvaliteta, a u krajnjem slučaju i do animoziteta između Srba koji su bili u KPS-u i onih koji pod ovim uslovima žele da uđu, jer bi novoprimljeni Srbi imali problem da se adaptiraju i problem da sarađuju sa lokalnim stanovništvom”, kaže on.

Na pitanje da li su u kosovskom Ministarstvu policije do sada razmatrali zahteve srpskih policajaca koji traže da se vrate na posao, ali da rade u srpskim sredinama, kao i da se otvore podstanice u onim srpskim mestima gde ih do sada nije bilo, Duraku kategorično odgovara da „ne može niko da postavlja uslove, da je zakon jasan i da će onaj ko se vrati raditi po zakonima”.

Jedan suspendovani srpski policajac iz Kosovsko-pomoravskog regiona kaže u razgovoru za „Politiku” da su u proteklih skoro 16 meseci otkako ne idu na posao u više navrata razgovarali sa predstavnicima KPS-a kojima su prisustvovali pripadnici Euleksa „koji se nisu oglašavali”.

B. Radomirović - B. Mitrinović

[objavljeno: 19/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.