Ako Euleks ode, sporazum ne važi

Izvor: B92, 26.Jul.2013, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ako Euleks ode, sporazum ne važi"

Prizren -- Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da nijedan sporazum ne važi ako nema izvršne uloge Euleksa.

Vulin je, reagujući na usvajanje Rezolucije o ulozi Euleksa u Skupštini Kosova, izjavio da Euleks na Kosovo nije došao voljom Prištine, već voljom Saveta bezbednosti UN-a i Republike Srbije i da sa Kosova može samo tako i da ode.

“Želim da upozorim i predstavnike institucija u Prištini, ali i međunarodnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zajednicu da smo mi vrlo ozbiljni u svom stavu da nijedan sporazum ne važi ako nema izvršne uloge Euleksa. Pomeranje i odlazak Euleksa bi za nas značilo da su sporazumi ništavni i za nas bi značilo da oni ne mogu da se sprovedu”, rekao je Aleksandar Vulin.

Direktor vladine Kancelarije za KiM, koji je danas u Prizrenu u Manastiru Sv. Arhangela prisustvovao proslavi manastirske slave, naglasio je da Srbija Kosovo ne priznaje, zbog čega Euleks mora da postoji u pokrajini.

Skupština Kosova usvojila je Rezoluciju o ulozi Euleksa na Kosovu, kojom je zatražila da se mandat ne produžava, jer su nezadovoljni istragama te misije. Evropska unija je odlučila da Euleks ima mandat na Kosovu do juna 2014. godine sa mogućnošću nastavka misije.

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić ocenio je da inicijativa Prištine vezana za odlazak Euleksa sa Kosova 2014. godine zvuči apsurdno i predstavlja želju i očekivanje ekstremnih krugova.

"Inicijativa Prištine vezana za povlačenje misije Euleksa zvuči apsurdno u uslovima kada statusno pitanje nije rešeno i kada ne postoji nijedna pretpostavka o osamostaljivanju kosovskih institucija u oblastima nadležnosti misije - pravosuđa i policije", rekao je on i dodao da Euleks u oblastima za koje je nadležan u pokrajini pedstavlja retku garanciju poštovanja kakvog-takvog prava.

"Obzirom na to da Euleks ima jasnu ulogu koja proističe iz sporazuma potpisanog u Briselu 19. aprila za pretpostaviti je da spekulacije o toj temi imaju za cilj da spreče gubitak glasova vladajućih struktura i umire ekstremne krugove Albanaca", dodao je Đurić.

Đurić je rekao da ne bi spekulisao o tome kakav bi uticaj mogao imati Euleks na Sporazum o normalizaciji odnosa, jer takva tema spada u domen nerealnih želja i očekivanja ekstremnih krugova.

"Gde ima crkve ima i našeg naroda"

Prisustvujući manastirskoj slavi, Vulin je poručio i da će država Srbija učiniti sve da se život ovde vrati, da crkva i država na Kosovu i Metohiji funkcionišu kao jedno i da među njima nema sukoba i rasprava.

''Država će učiniti sve da crkve obnovi, jer tamo gde ima crkve ima i našeg naroda'', rekao je Vulin i naglasio da će biti obnovljen manastirski konak u Sv. Arhangelima, gde su obeležavanju manastirske slave prisustvovali Srbi iz Sirinićke Župe, drugih delova Kosova i iz Crne Gore.

Vulin je podsetio da je Manastir Sv. Arhangela rušen nekoliko puta u svojoj istoriji, a da se poslednji put to dogodilo 2004. godine, prethodno 1999. godine i “svaki put kada ovde nije bilo Srba”. “Obnovićemo život, kad se život bude ovde obnovio vratiće se Srbi, a države Srbije ovde ima tačno onoliko koliko ima Srba. Ne predajemo se i ne napuštamo ovaj kraj, bez obzira što sada ovde nema Srba u velikom broju i što je Prizren zapusteo što se Srba tiče'', rekao je Vulin.

On je naglasio da je ''dovoljan i jedan srpski život da bi država Srbija bila prisutna i da će Srbije u pokrajini biti onoliko koliko se budemo izborili za nju'', i objasnio da je obnova konaka u Arhangelima “borba za Srbiju ovde”.

Liturgiju u Manastiru Sv. Arhangela povodom manastirske slave služio je, uz sasluženje sveštenstva eparhije raško-prizrenske, episkop Atanasije, koji je u besedi istakao da ovo mesto svedoči o tome da su se naši preci na Kosovu i Metohiji ugledali na najbolje sinove ljudske, stvarajući ova dela koja i dalje postoje.

Manastir Svetih Arhangela je manastirski kompleks koji se nalazi u klisuri reke Prizrenske Bistrice, tri kilometra od Prizrena. Podignut je između 1343. i 1352. godine kao zadužbina cara Dušana i bio je jedan od najvećih i najznačajnih manastira onog vremena.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vulin: Ako Euleks ode sporazumi ne važe

Izvor: Politika, 26.Jul.2013

PRIZREN –Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je danas u Prizrenu da ni jedan sporazum ne važi ako nema izvršne uloge Euleksa. Vulin je, reagujući na usvajanje Rezolucije o ulozi Euleksa u Skupštini Kosova, izjavio da Euleks na Kosovo nije došao voljom Prištine,...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.