13. godišnjica zločina u Orahovcu

Izvor: B92, 18.Jul.2011, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

13. godišnjica zločina u Orahovcu

Beograd -- Parastosom na groblju Orlovača, gde je sahranjena većina žrtava, obleženo 13 godina od zločina u Orahovcu, kada su pripadnici OVK ubili 47 Srba i Roma.

Za taj zločin do danas nije podignuta nijedna optužnica, iako je on bio predmet istrage Haškog tribunala, Međunarodnog suda pri UNMIK-u i od prošle godine Euleksa.

Parastosom u Crkvi Svetog Prokopija i polaganjem cveća, članovi Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih obeležili su godšnjicu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zločina tokom koga je u logore odvedeno više od sto ljudi.

U ime Udruženja Dragana Majstorović je rekla da porodice najviše boli što zločin ni danas, 13 godina kasnije, nije rasvetljen i što mnoge od njih nemaju ni grob svojih najmilijih na koji mogu da odu.

Majstorovićeva je rekla da se porodice nadaju da će istraga o trgovini organima iz navoda Dika Maritija pomoći da dođu do istine, kao i da će ona biti opomena da se takvi zločini nikada više ne ponove.

Tokom 2005. pronađeni su posmrtni ostaci 40 žrtava - 28 kod Volujka, a 12 kod Mališeva. Identifikovano ih je 36. Posmrtni ostaci većine žrtava sahranjeni su na groblju Orlovača - 16 ubijenih iz sela Retimlje - 14 članova porodice Kostić i dva porodice Nikolić, osam stradalih iz Opteruše i po želji porodice, jedna žrtva iz Prištine.

Dve žrtve sahranjene su pod oznakom NN u zajedničkoj grobnici, a ostale u mestima gde su se raselile njihove porodice.

Današnji dan se obeležava kao dan sećanja na žrtve albanskih zločina na području Orahovca, jer se tada desio najveći napad u kome je petoro ljudi odmah ubijeno, a 35 muškaraca oteto i nestalo, a sve srpsko stanovništvo iz Retimlja i Opteruše proterano.

U napadima OVK na Orahovac i okolna sela - Retimlje, Zočiste, Opterušu i Veliku Hoču, do 22 jula je ubijeno još sedam ljudi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Godišnjica zločina u Orahovcu

Izvor: RTS, 18.Jul.2011

Parastos žrtvama zločina u Orahovcu održan je u Crkvi svetog Prokopija, na beogradskom groblju Orlovača, gde su sahranjeni posmrtni ostaci većine žrtava. Ni posle 13 godina, nije podignuta optužnica protiv pripadnika OVK za ubistvo 47 Srba i Roma. ..Na groblju Orlovača kod Beograda, gde je sahranjena...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.