Vavedenje Presvete Bogorodice - ženski praznik! (VIDEO)

Izvor: Svet plus, 04.Dec.2022, 10:31

Vavedenje Presvete Bogorodice - ženski praznik! (VIDEO)

Danas je Vavedenje Presvete Bogorodice, ovaj praznik u našem narodu se naziva i Sveta Prečista ili Ženska Bogorodica, a smatra se ženskim praznikom.

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od dvanaest velikih hrišćanskih praznika.

Ona je prema predanju prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva. U Jerusalimu je još kao trogodišnje dete uvedena u hram gde se, pred Bogom i ljudima, zavetovala na devičanstvo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << />
Ovaj praznik u našem narodu se naziva i Sveta Prečista ili Ženska Bogorodica, a smatra se ženskim praznikom. Posebno ga slave porodilje i žene koje ne mogu da rode, kako bi im Bogorodica zaštitila decu i podarila im porod.

Verovanje i običaji:

Danas se ne započinju nikakvi važni poslovi, jer se veruje da je usečni dan.

Pored toga ne bi trebalo uzimati noževe, makaze ili neka druga sečiva. Veruje se da će tako i čeljusti zveri preko predstojeće zime ostati zatvorena.

Na Vavedenje se posebno gleda kakvo je vreme.

Ako osvane sunčan dan, sledeća godina će biti lepa i sunčana. Sa druge strane, ako padne kiša, veruje se da će biti rodna godina, a jak vetar da je nerodna.

Nastavak na Svet plus...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.