Tik Tok - aplikacija koja je trn u oku Donalda Trampa!

Izvor: Svet plus, 06.Avg.2020, 09:36

Tik Tok - aplikacija koja je trn u oku Donalda Trampa!

Tik Tok - aplikacija koja je trn u oku Donalda Trampa! Kako je tekao čudan put ove aplikacije... Od društvene mreže za deljenje kratkih šaljivih i muzičkih klipova do neprijatelja br. 1 američkog predsednika!

Šta je Tik-tok?

– Tik-tok je društvena mreža za deljenje kratkih video-snimaka, koja se primarno koristi za pravljenje kratkih komičnih, zabavnih i muzičkih snimaka. Mrežu u najvećoj meri koriste pripadnici mlađe generacije. Poput Tvitera, >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << ali za video.

Aplikacija omogućava korisnicima da prave i postavljaju kratke snimke od tri do 15 sekundi, koji mogu da se uvežu u lup do 60 sekundi.

Čiji je?

– Žang Jiming osnovao je kompaniju „Bajtdens“ u Pekingu 2012. godine. Mrežu za kinesko tržište – Douđin, Žang je pokrenuo 2016. godine, a posle početnog uspeha naredne godine lansirao je Tik-tok za tržišta van Kine.

Popularnost

– Tik-tok je do 2018. godine ušao na tržište 150 zemalja. Ima oko 800 miliona aktivnih korisnika širom sveta. Zajedno sa Douđinom, Tik-tok je 2019. godine dostigao milijardu daunlouda, a u Ep storu (App Store) bio najpopularnija aplikacija 2018. i 2019. godine.

U čemu je problem?

– Najveću zabrinutost izaziva narušavanje privatnosti korisnika. Tik-tok navodi da prikuplja informacije tokom korišćenja aplikacije, IP adrese, podatke lokalnih provajdera, kretanje i lokaciju korisnika i druge informacije.

Za razliku od zapadnih, kineske kompanije, ne mogu da odbiju da svojoj državi predaju podatke koje prikupljaju o korisnicima, ukoliko dobiju takav zahtev.

Zašto se Tramp razbesneo?

– Iako su brojne države zabrinute zbog mogućeg narušavanja privatnosti korisnika i korišćenja njihovih ličnih podataka, nijedna do sada nije preduzela toliko drastične korake kao SAD, koja u Tik-toku vidi opasnost po nacionalnu bezbednost.

Američkog predsednika Donalda Tramp lično je razbesnelo to što su korisnici Tik-toka bili odgovorni za propast njegovog mitinga u Tulsi u Oklahomi. Događaj je planiran kao veliki povratak i Trampovo pokazivanje snage nakon višemesečnih loših rezultata u borbi protiv kovida 19.

Na miting je došao tek delić od 20.000 ljudi koji su se prijavili jer su korisnici Tik-toka koordinisano rezervisali karte, planirajući da uopšte ne dođu.

Šta dalje?

– Tramp je pre nekoliko dana prvo najavio da „Bajtdens“ mora da proda svoj udeo u vlasništvu aplikacije, a da će u protivnom izvršnom naredbom zabraniti dalji rad te mreže u SAD. Istog dana „Majkrosoft“ je ušao u pregovore sa „Bajtdensom“.

 Lažna slika lepote?! Šta sve šminka može da uradi? (VIDEO)

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.