Tabaković: NBS čini sve da investiranje bude predvidivo

Izvor: Kurir, 09.Feb.2016, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tabaković: NBS čini sve da investiranje bude predvidivo

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je centralna banka učinila sve što je u njenoj nadležnosti, i da će tako i nastaviti, kako bi investiranje u bilo koju oblast bilo predvidljivo i isplativo.

"NBS stvara stabilne uslove za investiranje držeći inflaciju pod kontrolom i relativnu stabilnost kursa. Stabilan kurs u visoko evroizovanoj ekonomiji ima mnogo veći značaj" , rekla je Tabaković na predstavljanju Izveštaja o tranziciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << EBRD koja je održana u prostorijama NBS.

Ona je dodala da je Srbija u prethodnoj godini, uprkos okolnostima ostvarila rast od 0,8 odsto. Osvrćući se na izveštaj EBRD, Tabaković je kazala da imajući u vidu analize, "naš zadatak treba da bude da produbimo razvoj postojećih investicija i ustanovimo nove mehanizme finansiranja". Ona je kazala da su u tom smislu jake instutucije veoma važne, odnosno kadrovska struktura i procedure na kojima one počivaju.

"Važno je da ne bude značajno to da li u nekoj instituciji poznajete čoveka, već da poznajete pravila koja su dovoljno jasna i jednostavna i koja vam omogućavaju ulazak na tržište Srbije", rekla je guverner NBS. Jasne, jednostavne procedure, razumljive i primenljive, važnije su od poznavanja ljudi u institucijama, podvukla je Tabaković. NBS davaće i dalje doprinos tome, a potrebni su i dodatni napori koje ćemo uložiti za razvoj konkurentnosti i konkurencije, naglasila je.

"Za to se moramo boriti", rekla je ona i dodala da su nam potrebne i male, srednje i velike banke, i one koje se bave investicionim bankarstvom i podrškom realnom sektoru, kao i klijenti koji teže imaju pristup sredstvima finansiranja. NBS će se truditi da ubuduće opruži podršku svakom iz ovog dela finansijskog trižišta čineći uslove i poslovanje predvidiviom i stabilnim koji kog učenika da je u pitanju i ponašajući se nepristrasno, naglasila je Tabaković.

Ona je istakla da je veoma značajna finansijska podrška EBRD i da je to možda jedna od najvažnijih saradnji koje Srbija ima, pored aranžmana sa MMF, kao i Svetskom bankom.

Autor: Tanjug,Foto: Marina Lopičić

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.