TRAGIČNE VESTI: Preminuo legendarni jugoslovenski rok muzičar Marko Brecelj

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Feb.2022, 22:25

TRAGIČNE VESTI: Preminuo legendarni jugoslovenski rok muzičar Marko Brecelj

Ostaće upamćen kao umetnik koji je uveo performans u popularnu muziku u Jugoslaviji...

Legendarni slovenački i jugoslovenski rok muzičar, kantautor i konceptualni umetnik Marko Brecelj, bivši frontmen rok grupe "Buldožer", preminuo je u 71. godini, objavila je Radio-televizija Slovenije.

Ostaće upamćen kao umetnik koji je uveo performans u popularnu muziku u Jugoslaviji i po raznim humorističnim miniranjima tadašnje festivalsko-šlagerske scene, ali i kompletan >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << malograđanski milje iz kojeg je ona proizašla.

Ko je bio Marko Brecelj?

Rođen je 30. aprila 1951. godine u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Na Univerzitetu u Ljubljani studirao je geologiju, a kasnije tehničku fiziku (Fakultet za matematiku i fiziku).

Potom dobija status slobodnog umetnika, a jednu od svojih najboljih kompozicija Alojz valček posvetio je svom profesoru matematičke fizike Alojzu Kodreu.

Među njegovim najpoznatijim pesmama su i Črni Peter (Crni Petar), Škandal v Rdečem baru (Skandal u crvenom baru), Požar i Duša in jaz (Duša i ja).

Muzičku karijeru započeo je 1973. godine kao violinista u kvartetu Tri crnca i u ljubljanskom sastavu Krik, a u tom periodu, u saradnji sa aranžerom Bojanom Adamičem, objavio je album Koktel.

Šira publika upoznala ga je kao kantautora i šansonjera na Omladinskom festivalu u Subotici 1974. godine kada je dobio nagradu stručnog žirija.

Na binu je izašao sa kosom obojenom u zeleno, mada je hteo u plavo.

"U belim pantalonama i crvenoj košulji, ja, nova zvezda, želeo sam da ličim na jugoslovensku zastavu", rekao je on u intervjuu nedeljniku Vreme.

Dve godine kasnije pridružio se članovima benda Sedam svetlosnih godina, s kojima je osnovao Buldožer.

U Buldožeru je bio tekstopisac i pevač, a jedan od najpopularnijih albuma grupe bio je Pljuni istini u oči.

U grupi je ostao do leta 1979. godine, a učestvovao je u stvaranju dva albuma i za saundrtrek za film Živi bili pa vidjeli.

Muzika grupe Buldožer je nagrađena Zlatnom arenom na Pulskom filmskom festivalu.

Nastavio je solo karijeru, objavivši nekoliko hitova, poput Parada, Radojka, Seksi disko hit.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.