Super slatka kafena poslastica uz to i posno! (RECEPT)

Izvor: Svet plus, 10.Dec.2022, 12:49

Super slatka kafena poslastica uz to i posno! (RECEPT)

Super slatka kafena poslastica uz to i posno! Neobični štapići, sa ukusom kafe, sačinjeni od svega nekoliko sastojaka...

Potrebno:

180 ml vode

2 pune kašičice kafe

oko 240 g mekog brašna

1 kašičica praška za pecivo

135 g mlevenih oraha

2 kašike suncokretovog ulja

50 g šećera*

1 kesica vanilin šećera

30 g čokolade za kuvanje

1 kašičica suncokretovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << ulja

šećer u prahu


Priprema:

Najpre, skuvati običnu kafu od 180 ml vode i 2 pune kašičice kafe i ostaviti da se prohladi.

U jednoj posudi pomešati brašno (150 g, za početak), orahe, šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo.

Prohlađenu kafu procedite (iskoristila sam 135 ml skuvane kafe) i dodajte u posudu sa ostalim sastojcima. Po potrebi dodavati i ostatak brašna, a radi lakšeg oblikovanja i da bi se testo manje lepilo za ruke, dodajte 2 kašike ulja.

Kada testo postane kompaktno, ali i dalje prilično mekano, staviti ga na radnu površinu obilno posutu šećerom u prahu. Oklagijom razviti u pravougaonik debljine prsta, pritom posipajući odozgo brašnom testo, kako se ne bi lepilo.

Nožem seći štapiče široke, otprilike 1, 5 cm i dugačke izmeću 7 i 9 cm. Ređati ih na pleh obložen papirom za pečenje i peći u rerni zagrejanoj na 160˚C. Ja sam ih pekla čitavih 25 minuta, a možda je trebalo i malo kraće, nego je mene bilo strah da unutra ne ostanu gnjecavi. Vi već nakon 15-ak minuta možete pogledati kakvi su odozdo, ali i prepoloviti jedan štapić da vidite kakav je unutra.

Dok su vrući, mekši su, a malo se stvrdnu kada se prohlade.

Čokoladu otopiti na pari, sa malo ulja, i njome preliti ohlađene štapiće.

*Sa 50 g šećera, štapići su prilično neslatki, ali uz dodatak čokolade odozgo, meni su bili savršeni. Međutim, ukoliko želite da budu slađi, dodajte još 20, 30 g šećera u testo.

Možda vam način pripreme zvuči malo komplikovano i odvrati vas od pravljenja ovih štapića, ali je zapravo sve veoma jednostavno. Bitno je da testo ne bude pretvrdo, ali da bude kompaktno i da se ne lepi mnogo za ruke. Kao što sam i napisala, ja sam utrošila oko 240 g brašna, i još malo pri razvlačenju testa. Brzo su spremni, i za razliku od nekih kolača sa kafom u kojima se ona takoreći ni ne oseti, jer je ,,progutaju'' drugi ukusi, kod ovih štapića ona je glavna - piše Kristina.

Eto, nešto vrlo jednostavno, povoljno, bez mleka i jaja, pa u njima mogu uživati svi koji poste.

 

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.