Spektakl u Sava centru: Ćirilo i Metodije – Slovenski apostoli

Izvor: Svet, 12.Sep.2014, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spektakl u Sava centru: Ćirilo i Metodije – Slovenski apostoli

Imamo veliku čast i zadovoljstvo da najavimo premijeru filma “Ćirilo i Metodije – Slovenski apostoli“. Distributer ovog izuzetnog ostvarenja, koje izgleda kao da je rađeno u Holivudu je Delius film.
Premijera filma zakazana je za 18.09. u 20.30 u Sava Centru. Domaćin na premijeri biće i Ambasada Češke, a očekujemo i druge zvaničnike.
Film donosi priču i objektivan prikaz jedne teme koja je, sa istorijske i religijske tačke gledišta, veoma osetljiva i pronalazi ravnotežu >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << uz aktivno učešće obe crkve-pravoslavne i katoličke.
Projekat je radio iskusan tim koji je radio na desetine sličnih projekata.
Ovaj češki-ruski projekat je zamišljen kao pan-evropski i uzima u obzir i istorijske činjenice i događaje koji imaju značaj za mnoge narode, uključujući Poljake, Ruse, Makedonce, Srbe, Grke…
Ovo je prvi češko-slovački projekat takve vrste koja mapira, na nepristrasan način, jedan od ključnih trenutaka naše zajedničke istorije i podseća nas kako koliko su blizu, odnosno koliko su “krvno vezani” naši narodi.
Kvalitet je garantovan od strane specijalno okupljenog stručnog tima koji čine istoričari i crkvenih predstavnika.
Film se bavi ne samo nasleđem Ćirila i Metodija, već su autori nastojali da pronađu politički i religijski kontekst i pokušali da razjasne osobine i motive likova za svoja dela.
Ovaj film je izuzetan i zato što je obuhvaćen ceo život Ćirila i Metodija od detinjstva do smrti, a nije izostavljeno ni njihovo nasleđe.
Film je urađen prma najvišim produkcionim standardima, a autori sa ponosom ističu da je ovo prva Češka doku-drama u BBC stilu.
Reditelj: Petr Nikolaev
Scenario: Miroslav Osčatka, Petr Hadski
Uloge: Roman Zak, Andrej Novak, Josef Abram, Milan Bahul, Radka Fidlerova
Žanr: istorijsko-edukativni film
Trajanje: 85 minuta
Premijera: 18. septembar 2014.
Partneri: Rimokatolička crkva u Češkoj, Pravoslavna crkva u Češkoj i Slovačkoj, Akademija nauka Češke Republike, Moravski muzej, Arheološki institut …
Koprodukcija: Češka televizija (Češka), RTVS (Slovačka), ALEF Film & Media (Slovačka), Atalanta (Slovenija), Barandov Studio (Češka)…
Podrška EU: Medija program
Distribucija: Delius film

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

UDRUŽILI SE PRAVOSLAVCI I KATOLICI: I napravili film o Ćirilu i Metodiju! (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 12.Sep.2014

Premijera igranog filma "Ćirilo i Metodije - slovenski apostoli" češkog reditelja Petra Nikolaeva zakazana je za 18. septembar u 20.30 časova u Sava Centru..Dugo očekivana premijera dugometražnog igranog filma “Ćirilo i Metodije – slovenski apostoli” zakazana je za 18. septembar u 20.30...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.