Španija sahranila Servantesa 400 godina posle smrti

Izvor: Scandal.rs, 11.Jun.2015, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španija sahranila Servantesa 400 godina posle smrti

Španija je svom najvećem piscu Migelu de Servantesu priredila zvaničnu sahranu, 400 godina nakon njegove smrti, otkrivajući spomenik u kom se čuvaju posmrtni ostaci za koje se veruje da sadrže kosti autora “Don Kihota”.

Gradonačelnica Madrida Ana Botela položila je danas venac na spomenik koji se nalazi u jednom madridskom samostanu, u okviru ceremonije održane uz vojne počasti, budući da je Servantes bio i veteran španske vojske. Učestvovao je u španskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Scandal.rs << ratu protiv Osmanskog carstva i nekoliko godina je proveo u zarobljeništvu u Alžiru.

Nakon devet godina duge potrage, stručnjaci su ove godine pronašli kosti slavnog pisca u samostanu u kom je prvobitno pokopan.

Pesnik, dramaturg i prozni pisac, Servates se smatra najvećom figurom španske književnosti kao autorom prvog modernog romana, “Don Kihota”.

Umro je 23. aprila 1616, istoga dana kada i Vilijam Šekspir (1564-1616). Taj dan je Unesko proglasio za Međunarodni dan knjige.

Nastavak na Scandal.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Španija danas sahranila svog najvećeg pisca Migela de Servantesa

Izvor: Blic, 11.Jun.2015

Španija je svom najvećem piscu Migelu de Servantesu priredila zvaničnu sahranu, 400 godina nakon njegove smrti, otkrivajući spomenik u kom se čuvaju posmrtni ostaci za koje se veruje da sadrže kosti autora "Don Kihota"...Gradonačelnica Madrida Ana Botela položila je danas venac na spomenik koji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Scandal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Scandal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.