Slavski kolač za Đurđevdan! Ovako se to radilo nekada! (RECEPT)

Izvor: Svet plus, 04.Maj.2022, 12:08

Slavski kolač za Đurđevdan! Ovako se to radilo nekada! (RECEPT)

Slavski kolač za Đurđevdan! Ovako se to radilo nekada, pogača se ukrašavala crvenim i belim cvećem, i to uvezanim crvenim koncem.

Potrebno za slavski kolač:

 - 400 ml svežeg mleka

- 1 kocka (42 g) kvasca

- 3 kašike šećera

- 1 kašika soli

- 2 jaja + belance od trećeg

- 1 kašičica sirćeta

- 3 kašike ulja

- oko 1 kg brašna, može i više

- maslac - za premazivanje
>> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << />
- susam


Neke od ideja za posnu slavsku trpezu možete pronaći OVDE.

Priprema:

Prvo aktivirajte kvasac, pa zatim umutite jaja sa preostalim mlekom i dodajte prosejanom brašnu. Zamesite srednje tvrde testo, pa ostavite da naraste.

Testo podelite na 5 lopti i svaku razvijte u koru u obliku kruga. Ređajte jednu na drugu, tako što svaku mažete maslacem, osim poslednje. Isecite ih na 8 dela osim sredine.

Jednu od kora isecite na 3 trake i napravite pletenicu, drugu koru isecite po sredini, pa krajeve okrenite ka njoj i savijte nadole.

Ostavite pogaču da naraste, pa je premažite žumancetom, mlekom i uljem. Pecite na 160 stepeni oko 40 minuta.

Đurđevdan se ove godine pada u petak, pa slavski kolač mora biti postan. Možete ga napraviti po ovom RECEPTU.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.