Slavski kolač na kome će vam svi pozavideti! (RECEPT)

Izvor: Svet plus, 04.Maj.2023, 10:12

Slavski kolač na kome će vam svi pozavideti! (RECEPT)

Slavski kolač na kome će vam svi pozavideti! Količinu sastojaka možete duplirati ako ste od onih domaćica koje vole da slavski kolač bude veliki. Pecite ga svakako u dubljoj šerpi jer će tako najbolje narasti i biti jednak sa svih strana.

Potrebno za slavski kolač:

500 grama brašna

20 grama kvasca

1 kašičica šećera

2 kašičice soli

250 ml mleka

3 kašike ulja

1 jaje +1 jaje za premazivanje
>> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << />
ulje ili margarin za premazivanje


Priprema:

Pre svega treba da aktiviramo kvasac, a to ćemo uraditi tako što ćemo u jednoj činiji izmrviti kvasac, dodati mlako mleko i šećer i ostaviti da odstoji 15 minuta.

Potom smesi dodati jaje, ulje i so i sve varjačom promešati, a onda postepeno dodavati brašno i mešati.

Poenta je da dobro izmešate kako se ne bi pravile grudvice.

Umešeno testo ostavite da raste oko 45 minuta.

Pripremite dublju šerpu, isecite papir za pečenje i stavite na dno šerpe.

Testo premesite, napravite lep krug i smestite ga u šerpu. Trebalo bi da zauzme trećinu šerpe.

Pustite da lepo naraste.

Premažite ga jajetom, naređajte ukrase (ako ih ređate pre pečenja) i pecite slavski kolač. Kada je gotov možete ga premazati uljem ili margarinom.

Od ovog testa možete odvojiti deo za pletenicu ako tako tako više volite, a trikove za snežno belo testo za ukrase, kao i recept možete pogledati OVDE.

 

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.