Slatka grickalica! Kandirana kora pomorandže! (RECEPT)

Izvor: Svet plus, 30.Jan.2020, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slatka grickalica! Kandirana kora pomorandže! (RECEPT)

U kori pomorandže ima za 200 procenata više vlakana nego u samom plodu ove voćke, kao i dvaput više kalcijuma. Slatka grickalica! Kandirana kora pomorandže! Isprobajte ovaj recept!

Jedna od najboljih zdravstvenih koristi od pomorandžine kore je ta što ima za 200 procenata više vlakana nego sam plod ove voćke! Stoga, ako imate česte probleme sa varenjem, probajte čaj od pomorandžine kore. Prvo, ostavite koru da se osuši, najbolje napolju, po mogućstvu na suncu. Ali, >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << ako nemate strpljenja, onda kupite već osušenu koru. U 450 ml vrele vode ubacite punu kašičicu kore, ostavite da odstoji 15 minuta, a može i duže ako volite jači ukus. Ovaj napitak može da bude veoma efikasan laksativ.

Takođe možete i kandirati koru pomorandže i dobiti slatku grickalicu!

Potrebno:

Kora nekoliko većih pomorandži

100 gr crne čokolade

2 kašike šećera

prah šećer po želji


Priprema:

Oljuštite pomorandže i koliko god možete očistite unutrašnji, beli deo. Ostavite da odstoje u hladnoj vodi oko pola sata.

Sipajte kore u šerpu, nalijte vodom da ogreznu pa kuvajte na srednjoj vatri dok ne provri, smanjite i kuvajte još 5-6 minuta.

Procedite, prohladite, naseckajte na štapiće željene debljine i ponovo nalijte hladnom vodom.

Stavite da provri i još jednom procedite. Proceduru ponavljati nekoliko puta, a cilj je da kore omekšaju ali i da se izvuče prirodna gorčina pomorandže. Probajte i sami odlučite koliko puta ćete postupak ponoviti.

Kad su korice spremne za kandiranje, samo ih ocedite i pospite šećerom pa ostavite na vrlo tihoj vatri da se sve polako karamelizuje (po potrebi dodajte vodu i/ili šećer).

Nakon pola sata sklonite sa vatre i ostavite da se ohlade. Izvadite na peki-papir da se ocede i prosuše.

Na pari otopite čokoladu pa umočite svaki prutić i ostavite da se čokolada stegne.

Možete ih i samo posuti prah šećerom, ukoliko ne želite da ih pravite sa čokoladom.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.