
Izvor: Svet plus, 08.Okt.2019, 20:55 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Savršen gulaš! Sočno meso koje se raspada u kremastom saftu!
Crveno meso nam pruža proteine, smanjuje osećaj gladi i pomaže u građenju mišića. Pored toga, crveno meso ni izbliza ne povećava nivo holesterola kako se uglavnom misli, a zahvaljujući modernom organskom uzgoju stoke, procenat masti u mesu je drastično pao. Takođe, potrebno je napraviti razliku između organskog svežeg mesa i mesnih prerađevina, poput jeftinih kobasica i šunki. Svetska zdravstvena organizacija je u međuvremenu odbacila tvrdnje da crveno meso izaziva rak debelog creva. >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << Zato pripremite zdrav obrok! Savršen gulaš! Sočno meso koje se raspada u kremastom saftu!
Za ovaj gulaš vam je potrebno:
600 g juneće krtine,
4 krompira,
100 g dimljene slanine,
4 zelene paprike,
1 ljuta zelena paprika,
1 glavica crnog luka,
2 kašičice mešavine začina,
1 limun,
1 kašika crvene mlevene paprike,
4 čena belog luka,
1 kašičica kima,
100 ml belog vina,
ulje,
so,
mleveni crni biber.
Priprema:
U dublji sud sipati mešavinu začina, kim i crvenu mlevenu papriku. Dodati izgnječen beli luk, sitno izrendanu koru limuna, sitno seckanu ljutu papriku i ulje. Posoliti, pobiberiti, dodati parčiće mesa i ostaviti da odstoji bar 12 sati.
U nauljenu vatrostalnu činiju ređati parčiće slanine, red krompira, luka i paprike. Posoliti i staviti meso sa začinima. Na meso poređati preostali luk, preostalo meso i poprskati uljem. Peći sat vremena na 200 stepeni. Izvaditi iz rerne, preliti belim vinom i dodati oko 400 ml vode. Peći još 30 minuta na istoj temperaturi.
Predlog: Služite uz bareni pirinač i ohlađeno vino po vašem izboru.