Potresno iskustvo: Kupoholičari upoznali “svoje robove”

Izvor: Svet, 21.Jan.2015, 23:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potresno iskustvo: Kupoholičari upoznali “svoje robove”

Jedno je znati da odeću koju kupujemo i nosimo šiju radnici u najgorim mogućim uslovima, a nešto sasvim drugo da se na licu mesta suočimo sa svakodnevnim kulukom tih ljudi.
Za potrebe svog dokumentarca “Sweatshop. Deadly Fashion” (Fabrika smrtonosne mode), koji je u nekoliko delova prikazan na internetu, norveški reditelj Joakim Kleven je poveo u Kambodžu troje mladih koji obožavaju šoping kako bi ih na licu mesta suočio sa tužnom realnošću.
“Kakva >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << nepravda, kakav to život ti ljudi imaju?”, izjavili su Frida, Ludvig i Aniken koji su nekoliko dana radili u paklenom ritmu zajedno sa zaposlenima jedne tekstilne radionice.
“Kada smo razgovarali sa radnicima, shvatili smo da su baš kao i mi, ništa manje vredni”, rekla je u suzama jedna od devojaka koja je priznala da “nije mogla da izdrži” da radi u tim uslovima.
Prema pisanju sajta Knack, troje mladih je nakon snimanja odlučilo da se aktivno angažuje kako bi poboljšali život tekstilnih radnika s kojim su proveli neko vreme.
Aniken je, takođe, optužila za cenzuru Aftenposten, sajt na kome je dokumentarac prikazivan, jer je zabranio učesnicima da govore o fabrikama modne kompanije H&M.


Izvor: Tanjug
Foto: PrintScreen

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.