Izvor: Svet plus, 05.Jan.2024, 11:51
Posni ručak! Krompir iz rerne na manastirski način! (RECEPT)
Posni ručak sočan, ukusan, prosto savršen... Poslužite uz omiljenu salatu i uživate u ukusima ovako pripremljenog obroka. Krompir iz rerne na manastirski način.
Potrebno za manastirski krompir:
600gr krompira
150ml maslinovog ulja
5 čenova belog luka
origano, 5 lovora
so i biber
I još:
150ml vode
1 limun
Priprema posnog ručka:
>> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus <<
Prvo zagrejte rernu na 250 stepeni.
Operite, oljuštite i isecite krompir kao na slici i poređajte ga u tepsiju. Krompir ne sme da bude jedan preko drugog.
Prokuvajte vodu (nešto više od jedne čaše je dovoljno da prekrije krompir) i u nju rastvorite so (treba dosta soli, ali oprezno). Tom vodom prekrijte krompir koji ste poređali u tepsiju. Dodajte ulje, pospite krompir origanom, stavite beli luk, lovor i biber. Sok od limuna ne dodajemo na početku jer će se od njega krompir stvrdnuti!
Ubacite krompir u zagrejanu rernu na 250 °C. Čim krompir krene da rumeni tj. čim dobije boju i ispari sva voda tj. ostane samo ulje, smanjite temperaturu na 200°C i pecite sve dok krompir ne omekša, ukupno oko 50 minuta, sve zavisi od rerne i krompira.
Negde pred kraj pečenja izvadite tepsiju i prelijte krompir sokom od sveže ceđenog limuna, vratite par minuta u rernu, izvadite i poslužite.
Prijatno!
Ostale recepte za pripremu posne hrane možete potraćiti OVDE.