Izvor: Svet plus, 08.Okt.2019, 11:03 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Pogačice mekane kao pena čak i posle dva dana! (RECEPT)
Svi tragamo za proverenim receptom kada su u pitanju mekana testa ili ona koja će bar nekoliko sati nakon pečenja ostati sveža. Ovo su pogačice mekane kao pena čak i posle dva dana, ako se toliko uopšte i zadrže na vašem stolu.
Spiralne pogačice su mekane, vazdušaste i takve ostaju i posle dva dana. Nije potrebno koristiti previše masnoće da bi testo bilo mekano, a evo šta vam je potrebno za ove penaste pogačice:
Kvas:
- 200 ml. mleka
>> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << />
- 2 kašike šećera
- 4 kašike brašna
- 20 gr. svežeg kvasca
Testo:
- 500 grama brašna tip 400
- 10 gr. soli
- 150 ml. jogurta
- 50 gr. maslaca
- 1 jaje
- još 70 gr. brašna za posipanje
- 2 belanca
- malo soli
- susam, lan ili kim
Pomešajte sastojke za kvas i ostavite 15 minuta da nadođe.
Za testo pomešajte brašno, so, jaje, jogurt pa dodajte nadošli kvas i mesite testo. Ostavite ga pola sata da nadođe. Nakon isteka tog vremena, premesite testo pa ga ostavite još sat vremena. Postupak izrade pogačica pogledajte u video snimku.