Izvor: Svet plus, 19.Jul.2020, 08:56
Pecipale - starinsko pecivo za slani ili slatki obrok! (RECEPT)
Pecipale - principale ili kako ih već sve zovu, negde čak i "pocepane gaće" je strainsko pecivo koje se prži u ulju. Recept za slani ili slatki obrok, kako vi i vaša porodica više volite...
Potrebno:
1 kg brašna
2-3 kašike maslinovog ulja
1 kocka svežeg kvasca
1/2 litra vode
1 kašičica soli i malo šećera
ulje za prženje
Ukoliko vam je ovo mnogo podelite sve sastojke na pola.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << />
Grandisimo torta! Izdašna, kremasta, sa tankim koricama! (RECEPT)
Priprema:
Napraviti kvas sa 1 dcl mlake vode i dvie kašike brašna. Neka odstoji 10-15min.
Prosejati kilogram brašna, napraviti udubljenje i u njega staviti 2-3 kašike maslinovog ulja i uzašli kvas.
Posebno u 1/2 litre vode ramutiti kašičicu soli, pa i to usuti u brašno.
Smesu umesiti dobro rukama i ostaviti da stoji pola sata. Nikako duže od sat vremena.
Uzimati komade testa, malo ih razvaljati oklagijom i peči u tiganju na vrelom ulju.
Gotove pecipale možete poslužiti sa sirom, kajmakom, pršutom ili ako volite slatke obroke sa kremom, medom, džemom...
Ako planirate samo sladak obrok, u testo slobodno dodajte kašiku šećera.
Prijatno!
Ukusne i zanimljive recepte možete pogledati OVDE.