Osobine kod dece koje ukazuju na dobro vaspitanje!

Izvor: Svet plus, 23.Feb.2024, 12:03

Osobine kod dece koje ukazuju na dobro vaspitanje!

Ovo su osobine kod dece koje ukazuju na to da su dobro vaspitana, odnosno da su roditelji obavili odličan posao.

Nije lako biti roditelj, a vaspitanje dece je ogroman izazov i mnogi često razmišljaju o tome šta je ispravno u današnjem vremenu. Ipak, postoje neke ključne stvari, odnosno osobine koje roditelju treba da podstiču kod svoje dece i tako i daju osnovu za uspehe u životu.

Ovo su samo neke od osobina koje ukazuju na dobro vaspitanje kod dece: >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus <<

Preuzimanje rizika

Deca pokazuju hrabrost kada se ne plaše neuspeha. Mariana Brussoni, profesorka na Univerzitetu Britanske Kolumbije, dugi niz godina proučava obrasce dečje igre. U razgovoru za CBC, ona predlaže roditeljima da, dok posmatraju svoju decu u igri, prate kako reaguju na situacije kako bi stekli bolji uvid u njihove sposobnosti kada nisu sputani od strane odraslih, prenosi Technabob.

Inicijativa

Samostalnost je ključna karakteristika uspešnih odraslih, a rad na sopstvenu inicijativu je životna veština od suštinskog značaja. Deca spontano razvijaju tu veštinu, ali roditelji mogu podstaći i podržavati svoju decu kako bi razvijala samoinicijativu.

Lepo ponašanje

Ponašanje dece odražava kvalitetno vaspitanje zasnovano na vrednostima poštovanja i empatije. Ako ih nauče lepom ponašanja prema bilo kom živom biću, roditelji pružaju deci čvrst temelj za uspešne međuljudske odnose u budućnosti.

Zahvalnost

Zahvalnost dece prema malim stvarima jača veze i podstiče mentalno zdravlje. Razvoj zahvalnog stava odražava se na kvalitetu života i u budućnosti, a ništa ne greje srce roditelja više od zahvalnosti dece.

Poniznost

Naučiti decu o važnosti poniznosti ključno je za njihov društveni razvoj. Roditelji treba da uspostave ravnotežu između poučavanja o važnosti poniznosti i istovremenog podržavanja samopouzdanja svoje dece.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.