Izvor: Svet plus, 04.Avg.2021, 11:09

Osetljiv stomak, kiselina, loš zadah! Zaboravite na ovu hranu!

Osetljiv stomak, kiselina, loš zadah! Zaboravite na ovu hranu!

Osetljiv stomak, kiselina, loš zadah! Zaboravite na ovu hranu i preporodićete se! Osobe koje imaju problem sa želucem, poput pojačane želudačne kiseline, trebalo bi da u potpunosti regulišu ishranu.

Najpre treba izbaciti gazirane napitke, kofein, alkohol, ali i začinjenu, kiselu i ljutu hranu.

Hrana sa niskom ph vrednošću uzrokuje žgaravicu, refluks kiseline i podrigivanje, kao i druge, sa njima povezane zdravstvene probleme.

Začinjena hrana >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << i umaci

PH vrednost čili umaka je od 2.8 do 3.7, zbog čega oni mogu dovesti do iritacije sluznice jednjaka i uzrokovati vraćanje želudačne kiseline. Konzumiranje previše začinjene hrane obično dovodi do žgaravice, zbog čega je savet da budete oprezni s količinom začinjenih proizvoda koju konzumirate.

Pića s kofeinom

Čajevi i energetski napici takođe dovode do iritacije sluzokože želuca, pri čemu uzrokuju bolove. Pored toga, napici s kofeinom oslabljuju donji sfinkter jednjaka, što dovodi do vraćanja kiseline iz želuca u jednjak.

Citrusni sokovi

Ako imate problem sa žgaravicom, izbegavajte citrusno voće. S obzirom da je veoma kiselo, može prouzrokovati dodatne probleme sa želucem.

Čaj od nane

Iako često mislimo da nana povoljno deluje na umirivanje stomaka i creva, to se ne odnosi na osobe koje imaju problem sa želucem. Svakodnevno konzumiranje veće količine čaja od nane može dovesti do žgaravice i vraćanja kiseline do jednjaka. Svakako da možete piti određene količine ovog čaja, ali budite oprezni.

Čeri paradajz

Ova vrsta paradajza može biti izrazito kisela, zbog čega bi trebalo da je izbegavate. Ukoliko ipak volite da jedete čeri paradajz, nakon njih možete pojesi jednu mentol bombonu koja podstiče stvaranje sluzi u želucu i na taj način možete umanjiti žgaravicu.

Alkohol

S jedne strane alkohol opušta ventil sfinktera, ali s druge strane oštećuje sluznicu jednjaka. Trebalo bi da ga izbegavate u širokom luku ako imate problem sa želucem.

Masna i pržena hrana

Masnu i prženu hranu je rizično jesti jer ona dovodi do vraćanja želudačne kiseline do jednjaka, zbog čega ćete imati gorušicu. Savet je da izbegavate pomfrit, čips, sir, punomasno mleko i maslac.

Gazirana pića

Mehurići iz gaziranih napitaka se šire po želucu, vrše pritisak na sfinkter i guraju želudačnu kiselinu nazad u probavni trakt.

Beli luk

Sirov luk je na listi namirnica koje bi trebalo da izbegavate ako imate gorušicu. Ovo se posebno odnosi na beli luk koji može uzrokovati bolove u stomaku.

Dodaci hrani

Ovo su još neke namirnice koje treba da izbegavate ako imate žgaravicu:

1. Kokosovo ulje

2. Šećer, javorov sirup, obrađeni med

3. So

4. Majonez

5. Žitarice poput kukuruza i pšenice

 

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.