Nestvarno ružičato jezero Hiller u Australiji VIDEO

Izvor: Svet plus, 02.Jul.2015, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nestvarno ružičato jezero Hiller u Australiji VIDEO

Ružičasto slano jezero pod nazivom HIllier, nalazi se u Zapadnoj Australiji na otoku Midle. Zbog specifičnosti boje ovog jezera , mnogi putnici lokalnih aviona se naginju, kako bi kroz prozor videli neobičan izgled ovog jezera.

Jezero je dužine oko 600, a širine 250 metara.Uski pojas peščanih dina pokriven vegetacijom, na severu ga odvaja od Južnog okeana. O ovom ružičastom jezeru, prvi zapisi datiraju još iz 1802. godine kada se britanski mornar i hidrograf Metju Flinders, >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << na svom putu za Sidnej, usidrio na obalu ovog otoka. Tokom godina, otok su nastanjivali lovci na foke i kitove. Za razliku od drugih svetskih jezera, za jezero Hillier još uvek nije dokazano zbog čega je ružičasto, iako se nagađa da se ta boja stvara od  alge Dunaliella Salina i mikroorganizama Halobacteria.

Drugo mišljenje, da je ružičasta boja zbog crvenih halofilnih bakterija u kori od soli. Uzimanjem vode iz jezera može se dokazati da ta boja nije zbog svetlosti, nego je trajno ružičasta.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.