
Izvor: Svet plus, 18.Feb.2025, 20:01
Najmekše domaće krofne - tajna savršenog recepta!
Ako tražite recept za najmekše i najukusnije krofne koje ostaju sveže i sutradan, na pravom ste mestu! Otkrijte tajnu savršenog testa i uživajte u krofnama koje se tope u ustima i podsećaju na detinjstvo.
Savršene domaće krofne
Sastojci:500 g glatkog brašna250 ml toplog mleka50 g šećera1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg)2 žumanca50 g putera (sobne temperature)1 kašičica vanilin šećeraPrstohvat soliRendana korica 1 limuna (po želji)Ulje >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << za prženjeŠećer u prahu za posipanje Saša Popović pripremio kolač koji skoro svi obožavaju!
Foto: Pixabay
Priprema:U toplom mleku rastvori kvasac sa kašikom šećera i ostavi 10 minuta da zapeni.U velikoj posudi pomešaj brašno, ostatak šećera, vanilin šećer i prstohvat soli.Dodaj žumanca, puter i aktivirani kvasac. Mesiti dok ne dobiješ glatko i elastično testo.Pokrij krpom i ostavi na toplom mestu da naraste (oko 1 sat).
Kada testo naraste, razvuci ga na pobrašnjenoj površini (debljina oko 1 cm) i modlom ili čašom vadi krofne.
Pokrij ih i ostavi još 20 minuta da odmore.U dubljoj šerpi zagrej ulje na srednje jakoj temperaturi i prži krofne dok ne porumene sa obe strane.Kada ih izvadiš, stavi ih na ubrus da upiju višak ulja.Pospi šećerom u prahu ili ih puni džemom, kremom li šta već volite. I prazne su savršene!
Tajna savršenih krofni je u dobrom narastanju testa i temperaturi ulja - ne sme biti previše vruće da ne bi izgorele spolja, a ostale sirove iznutra.
Možda vas interesuje:
Branilac 3 epizoda 3: Plemenski oproštaj! (VIDEO)