NAJPOTRESNIJA ISPOVEST! Učesnica Parova se bori sa RETKIM psihičkim POREMEĆAJEM!

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Feb.2021, 12:07

NAJPOTRESNIJA ISPOVEST! Učesnica Parova se bori sa RETKIM psihičkim POREMEĆAJEM!

Borba je njen život.

Rada Peško, jedna od novih učesnika rijaliti programa "Parovi" na televiziji Hepi ima veoma tešku životnu priču koja je i voditeljku ovog rijalitija naterala na suze.

Ona je mlada ostala bez oba roditelja koji su preminuli od srčanog udara, a pre te tragedije, od treće godine života živela je samo sa ocem.

Rada je rekla da njen otac nije želeo da mu ćerka odrasta pored majke, jer je ona bila bolesna. Imala je šizofreniju, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je Rada navela.

Peško je priznala da se bori sa retkim psihičkim poremećajem, a to je strah od nepoznatih ljudi.

U vilu je ušla iz razloga da to kod sebe reši, i da se oslobodi straha ako bude moguće.

Njene tetke su je uvek savetovale da o tome ćuti, i kada bude imala nekog dečka da on ne bi trebalo da zna da joj je majka bila bolesna.

- Otprilike 1 odsto ljudi će razviti sliku shizofrenije tokom svog života. Izgleda da postoji genetska predispozicija za razvijanje bolesti. Među ljudima čiji je roditelj bolestan, ili brat ili sestra, njih 10-15 odsto će razviti poremećaj. Kod dece čija oba roditelja imaju shizofreniju, njih 40 odsto će razviti bolest. Stopa rizika ostaje nepromenjena, bilo da su decu odgajali roditelji, bilo da su deca bila usvojena. Bolest se može manifestovati na najrazličitije načine s potpuno različitim znakovima (simptomima). Kod pojedinih osoba simptomi mogu biti vrlo teški, dok su kod drugih beznačajni ili uopšte nisu izraženi. Postoji samo neodređen osećaj da "nešto nije u redu". Kod osoba koje pate od shizofrenih poremećaja najčešće je prisutan strah i osećaj da se od njih suviše zahteva. Kod shizofrenih poremećaja često dolazi do gubitka vlastite osobenosti, svog ja i identiteta. Takva osoba oseća da između nje i okoline nema nikakvih granica. Bolesnik osim toga veruje da su drugi preuzeli vlast nad njim, jer se ne može zaštititi (postavljanjem granica). U stručnoj terminologiji ovaj "simptom" se naziva poremećajem ega. Simptomi kod shizofrenije mogu se podijeliti na pozitivne i negativne. Pozitivni simptomi se češće javljaju u akutnim fazama ili u početnim fazama bolesti. Negativni simptomi se češće javljaju kod dugoročnog teka bolesti - kaže doktorka o ovoj retkoj bolesti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.