Moždani udar, simptomi i stvari koje obavezno treba znati!

Izvor: Svet plus, 31.Avg.2019, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moždani udar, simptomi i stvari koje obavezno treba znati!

Neki ljudi ne preminu na licu mesta. Često ostanu u bezizlaznoj situaciji, upućeni na pomoć. Potreban je samo jedan minuta kako biste pročitali sledeće... Moždani udar, simptomi i stvari koje obavezno treba znati!

Jedan neurolog je rekao da može ukloniti posledice moždanog udar ako u roku od tri sata može doći do dotične osobe. Kaže da je trik prepoznati moždani udar, dijagnostikovati ga i lečiti pacijenta u roku od tri sata, ali to nije jednostavno.

TREBA >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << PREPOZNATI MOŽDANI UDAR !

Prepoznaj moždani udar:

Postoje 4 koraka kojih bi se trebalo pridržavati kako bi se prepoznao moždani udar:

1. Zamoli osobu da se nasmeši (neće uspeti) !

2. Zamoli osobu da izgovori jednu sasvim jednostavnu rečenicu (na pr: "Danas je lep dan.") Imat će problem da to kaže!

3. Zamoli osobu da podigne obe ruke (neće moći ili će moći samo delomično) !

4. Zamoli osobu da isplazi jezik (ako joj je jezik savijen, ljulja se s jedne strane na drugu, to je također znak moždanog udara) !


Ukoliko osoba ima problema s jednim od navedenih koraka, odmah nazovi hitnu pomoć i opiši simptome osobe telefonom dežurnom u hitnoj pomoći.

Jedan kardiolog je rekao, da prosleđivanjem ovog E-Mail-a na 10 osoba možemo biti sigurni da jedan život - eventualno i naš vlastiti - može biti spašen.

TAKOĐE JE BLAGOTVORNO NEPOSREDNO POŠTO SE TO DESILO, UNESREĆENOM OŠTRIM VRHOM ( IGLOM, MAKAZA, NOŽIĆA), prethodno dezinficiranim ako je moguće, pustiti iz vrha palca kažiprsta ili prsta do njega nekoliko kapi krvi.

Ta je metoda na istoku poznata i u "SU JOK "terapiji opisana kao prvi korak za lečenje moždanog udara.

 

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.