Mladenci: Verovanja, običaji i recept za mladenčiće! (VIDEO)

Izvor: Svet plus, 21.Mar.2024, 10:51

Mladenci: Verovanja, običaji i recept za mladenčiće! (VIDEO)

Mladenci su u crkvenom kalendaru obeleženi crnim slovom, to je praznik sa mnogo verovanja i običaja u našem narodu, a jedan od njih je i priprema "mladenčića".
Mladenci su posvećeni uspomeni na stradanje Svetih četrdeset vojnika, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj carevoj zabrani.
Na praznik Mladenci, žene ustaju rano ujutru i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići, i simbolizuju dug, srećan i sladak život. Mladenčići se prelivaju medom, a domaćice ih nude svima koji dođu u kuću pre podne.
Običaj koji se razvio u gradu je posećivanje mladenaca i donošenje poklona ali su ga i ljudi na selu rado prihvatili. Veruje se...

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.