Đerić ne beži pred Macom

Izvor: Večernje novosti, 08.Okt.2012, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đerić ne beži pred Macom

ZA razliku od Beograda, gde smene na čelu institucija kulture posle promene na vrhu republičke vlasti prolaze manje-više bez buke, u Novom Sadu je to danima top-tema. Najnovija vest je da Zoran Đerić, dosadašnji direktor Pozorišta mladih, nema nameru da “naprednjačkoj” koaliciji u Novom Sadu olakša svoju smenu tako što će sam podneti ostavku kako bi ga nasledio Dragan Marinković Maca. - Već mi je sugerisano da podnesem ostavku kako bi proces smenjivanja bio olakšan, ali neću to >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << učiniti - kaže Đerić, koji je u ovom trenutku na polovini svog drugog četvorogodišnjeg mandata. Smena je, međutim, izvesna jer će se ovih dana sastati Upravni odbor najstarijeg lutkarskog pozorišta na Balkanu koji ove godine obeležava 82 godine postojanja. Predlog UO poslanicima Skupštine Novog Sada, koja će zasedati u četvrtak, najverovatnije će biti da umesto Đerića izaberu Marinkovića. Da Marinković nije odustao od kandidature, potvrdio je i gradonačelnik Miloš Vučević (SNS). Ovog Sarajliju, od pre godinu dana novosadskog zeta, predlaže SPO, koalicioni partner “naprednjaka” u Novom Sadu.KOJIĆ PONOVO U BIBLIOTECI I GRADSKA biblioteka u Novom Sadu dobila je novog rukovodioca. To je Dragan Kojić, dugogodišnji direktor ove institucije, koga je prošle godine smenila LSV i na njegovo mesto postavila svog čoveka Miloša Pankova. Znajući šta mu se sprema, Pankov je sam podneo ostavku, ne čekajući odluku Upravnog odbora. - Predlog za Marinkovića nije još pripremljen, ali ako ne stigne za sednicu u četvrtak, biće na dnevnom redu naredne sednice - rečeno je u ponedeljak “Novostima” u SPO. Na istoj sednici i Kulturni centar Novog Sada dobiće novog direktora. Umesto književnika Lasla Blaškovića biće predložen Andrej Fajgelj (33) koji je doktorirao u Francuskoj na temi “Uporedna frazeologija i ideologija u epici”. Da li je Blašković smenjen sa mesta direktora KCNS samo zbog latiničnog natpisa na ovoj ustanovi? - Naravno da nije - kaže Miroslav Parović iz OG “Novi Sad odmah”, koja je inicirala Blaškovićevu smenu. - U obrazloženju smo naveli nekoliko propusta u Blaškovićevom dosadašnjem radu: nije doneo pravilnike o kancelarijskom i arhivskom poslovanju, a tu je i protivustavna latinična tabla. Ali predmet istrage biće i nivac utrošen na njegova brojna studijska putovanja. Blašković, međutim, negira ove optužbe i podseća na to da je tokom njegovog mandata potpuno rekonstruisan Kulturni centar, obnovljena pozorišna produkcija KCNS, koja je za kratko vreme priredila sedam premijera, a u okviru izdavačke delatnosti, KC Novi Sad objavio je i knjigu “Bernardijeva soba” Slobodana Tišme, koja je dobila NIN-ovu nagradu 2012. - Nije tu reč o mojim propustima, nego o sudaru dveju koncepcija - kaže Blašković.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

NS: Maca ipak u Pozorištu Mladih?

Izvor: B92, 09.Okt.2012, 10:46

Još se ne stišava bura zbog smena u institucijama kulture u Novom Sadu. Dosadašnji direktor Pozorišta mladih Zoran Đerić, odbio je da podnese ostavku...I gradska biblioteka u Novom Sadu dobila je novog rukovodioca. To je Dragan Kojić, dugogodišnji direktor ove institucije, koga je prošle godine...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.