Kućni zatvor: Pravila života sa “nanogicom”

Izvor: Svet, 14.Sep.2014, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kućni zatvor: Pravila života sa “nanogicom”

“Nanogica” je alternativni vid sankcije osuđenika kroz koji se kazna izdržava u sopstvenom stanu ili kući. Petoro pomagača Marka Milićeva, optuženog za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo Luka Jovanović, prihvatilo je nagodbu sa Tužilaštvom o priznanju krivičnog dela. Time su obezbedili “kućni zatvor”.
Upoznajte se sa pravilima života s “nanogicom”.
Osuđeni ima pravo da u toku dana napusti stan na najviše dva sata (u periodu između >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << 13 i 17 sati), a u posebno odobrenim slučajevima i duže. Ti slučajevi su radi pružanja medicinske pomoći, radi odlaska na posao – ako krivično delo za koje je osuđen nije u vezi sa radom, zbog odlaska u školu tokom redovnog školovanja, zbog polaganja ispita.
Osuđeni za vreme izvršenja kazne mora neprestano da nosi odašiljač na nozi, poznatiji kao elektronska narukvica, a prijemnik se instalira na odgovarajućem mestu u stanu.
Operativno bezbednosno odeljenje Uprave za izvršenje krivičnih sankcija prati poštovanje zabrane napuštanja stana putem elektronskog nadzora.
Ako osuđeni samovoljno napusti prostorije u kojima živi – jednom duže od šest časova ili dva puta u trajanju do šest časova, sud, prema zakonu, u roku u 24 sata donosi rešenje kojim se osuđenom određuje klasičan zatvor i naređuje raspisivanje poternice.
Kazna kućnog zatvora se ne može izreći jedino osuđenom za krivično delo protiv braka i porodice, koji živi sa oštećenim u istom porodičnom domaćinstvu.
Ova kazna je predviđena da traje ne duže od godinu dana, odnosno sve osude preko godinu dana podrazumevaju izvršenje kazne u klasičnom zatvoru.
Izvor: Blic
Foto: Ilustracija
 

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.