Izvor: Svet plus, 27.Jan.2017, 23:38 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Koru od pomorandže nemojte bacati a evo i zašto!
Pomorandža je svima omiljeno voće, a do sada ste bacali koru kada očistite omiljeni citrus, a evo razloga zašto to ne trebate raditi.
Postoji mnogo načina da iskoristite koru od pomorandže, naravno samo ako je voćka proverenog kvaliteta. Koru narendajte ili narežite na kockice i svaki komadić stavite u posudu za led, prelijte vodom i zaledite. Kockice leda ubacite u vodu ili sok.
Napravite sredstvo za čišćenje. U teglicu ubacite kore od pomorandže i u potpunosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << prelijte alkoholnim sirćetom. Ostavite da odstoji dve nedelje i svako toliko protresite i dobili ste sredstvo protiv kamenca, za čišćenje frižidera, rerne i odvoda.
Napravite piling za telo. U tegli pomešajte po pola šoljice od morske soli i bademovog ulja i dodajte kašičicu narendane korice pomorandže i limuna i ostavite na suvo i hladno mesto. Pre tuširanja mešavinom istrljajte kožu.
Napravite začin u prahu. Koru pomorandže očistite od belog dela, poslažite na pleh za pečenje i ostavite na toplom mestu da se potpuno osuši (možete i u pećnici na 160 stepeni oko 3 sata).
Osušenu koru sameljite, spremite u teglu i stavite u frižider. Pomorandže u prahu posipajte po desertu, jelu ili salati ili dodajte u čaj.
Očistite sudoperu. U sudoperu nasipajte malo soli. Koricom izribajte unutrašnjost sudopere i isperite toplom vodom.
Protiv neugodnog mirisa iz kante za smeće. Svaki puta iznova na dno vreće za smeće poslažite kore od pomorandže.