Kameni divovi pustinje Enedi u Čadu

Izvor: Svet, 14.Okt.2014, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kameni divovi pustinje Enedi u Čadu

Plato pustinje Enedi je jedna od najnepristupačnijih regija u sred Sahare. Putovanje u ovaj deo sveta je izuzetno opasno zbog opšteg siromaštva, manjka turističkih objekata i infrastrukture, političkih nemira i pojave razbojništva.
Nekada davno ovaj put su samo pustinjski karavani mogli da prevale. Međutim, danas postoji put koji čini regiju dostunom terenskim vozilima iako nema regularnih puteva u regiji.
Čitav ovaj deo prepun je interesantnih formacija od krečnjaka koji streme >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << ka nebu u obliku obeliska i krase predeo gigantskim lukovima.
Jedna od najviših lukova je luk Aloba koji ima visinu od skoro 120 metara i predstavlja jedan od najviših prirodnih lukova na svetu.
Osim geološkim atrakcija i formacija, primeri petroglifa i oslikanih stena koji datiraju još iz praistorije krase ceo ovaj predeo i vrlo ih je lako pronaći.
Još fotografija ovog čuda prirode pogledajte OVDE.
Izvor: Bravacasa.rs

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.