Jedinstveni Kava Ijen: Vulkan koji izbacuje plavu lavu (video)

Izvor: Svet, 17.Okt.2015, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedinstveni Kava Ijen: Vulkan koji izbacuje plavu lavu (video)

Indonezijski vulkan Kava Ijen izdvaja se od drugih vulkana na Zemlji i drugim planetama u našem Sunčevom sistemu.
Iako zvuči neverovatno, vulkan koji je nedavno fotografisao Reuben Vu izbacuje lavu plave boje, a razlog tome je jednostavna hemija.
Vulkani dolaze u raznim destruktivnim oblicima. Od Kilauee koji svoju lavu izbacuje kroz duge periode i veoma sporo, preko Fudžija koji spava vekovima pre nego što eksplodira uzrokujući kataklizmu, pa do vulkana na Jupiterovom mesecu >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << Io čiji stubovi erupcije dosežu visinu i do 500 kilometara.
U svim slučajevima boja lave je pretežno narandžasto-crvena. Zašto je onda indonezijska lava plava iako se njen hemijski sastav i temperatura ne razlikuju od drugih na ovoj planeti?
Kao što verovatno znate, lava ispušta veliku količinu toplotne energije. Termalna radijacija lavi daje njene karakteristične boje, ali ukoliko lava izgara određeni materijal onda može doći do blage ili radikalne promene. Naime, lava iz vulkana Kava Ijen “konzumira” sumpor koji daje plavu boju.

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Jedinstveni Kava Ijen: Vulkan koji izbacuje plavu lavu (video)

Izvor: Scandal.rs, 17.Okt.2015

Indonezijski vulkan Kava Ijen izdvaja se od drugih vulkana na Zemlji i drugim planetama u našem Sunčevom sistemu...Iako zvuči neverovatno, vulkan koji je nedavno fotografisao Reuben Vu izbacuje lavu plave boje, a razlog tome je jednostavna hemija...Vulkani dolaze u raznim destruktivnim oblicima. Od...

Nastavak na Scandal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.