Izboden šumadijski pevač i harmonikaš Slobodan Betulić - Betula!

Izvor: Svet plus, 01.Maj.2019, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izboden šumadijski pevač i harmonikaš Slobodan Betulić - Betula!

Sedam uboda nožem! U selu Bumbarevo brdo kod Knića, noćas je izboden šumadijski pevač i harmonikaš Slobodan Betulić - Betula (64), javljaju beogradski mediji.

U Kliničkom centru Kragujevac kažu da je Betulić hitno operisan tokom protekle noći i da je primljen sa ukupno sedam uboda. Trenutno se nalazi na respiratoru i za sada je van životne opasnosti.

Za sada nema zvaničnih informacija pod kojim okolnostima je došlo do ranjavanja i ko je napao Betulića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << prenose mediji.

Malo ko zna njegovu interesantnu životnu priču. Osnovnu školu pohađao u Grivcu (prva četiri razreda) i Barama (od petog do osmog razreda). Kaže za sebe da je bio jedan od najboljih đaka i najvećih intelektualaca što se tiče osnovne škole koju ipak nije završio do samog kraja jer je napustio sredinom osmog razreda kada je dobio keca iz istorije. Nastavnica mu je udarila šamar i od tada on više nije otišao u školu.

Prvi kontakt sa nekim instrumentom ostvario je u osnovnoj školi u folklornoj grupi i to sa frulom. Nakon toga, sam je počeo da uči da svira harmoniku. Njegov otac se protivio da se Betula bavi muzikom jer je već okusio taj hleb i znao je kako je biti svirač. Otac mu je govorio, kako kaže Betula: "Ranije su muzikante peli na seno, pa upale seno, peli na dud, pa odseku granu". Miislio je da će i njega da muče – rekao je Betula. Betulin otac leti je radio kao zidar i dolazio je kući samo uveče, tako da je Betula čim mu se ukazivala prilika krao očevu harmoniku i svirao.

Uspeo je tokom svoje karijere da uđe u radio televiziju Beograd i da bude šef čuvenim muzičarima Pavkoviću, Kemišu i Đokiću kada je u pitanju bila manifestacija "Čaša vode sa izvora" čiji je tvorac bio Betula. Četiri godine je Slobodan Betulić bio na programu RTS-a sa svojom emisijom kojoj je sam dao ime i prezime. Pre toga Betula je radio manifestaciju "Tražimo novu nadu za estradu", koju mnogi upoređuju sa sadašnjom Grandovom "Zvezde Granda". Na ideju Bode Nikolića i Milana Milenkovića Betula je po šatorskim veseljima tražio mlade talente, takmičare, pevače, a onda je prešao na izvorne grupe, na folklore, na harmonikaše, fluraše, trubače i sve ostale instrumentaliste. To se proširilo, tako da je za 20. godina postojanja manifestacijom Manifestacija je održavana na raznim stadionima naše zemlje.

Napisao je veliki broj pesama za poznate pevače, kao što su Nedeljko Bilkić – Majko, pusti mene da ja idem kući, Era Ojdanić – Ja sam dika sa rudnika, Merima Njegomir – Tvoje vino me opija, Vera Matović – Moralo je biti prvi put, Milan Babic – Vekovima žubori Morava, Bokan Stanojević – Delija sam od Rudnika…

Kroz "Čašu vode sa izvora" otkrio je Radišu Trajkovića Đanija, pa zatim Dušicu Mladenović i druge popularne mlade talente. Betula se i dan danas bavi muzikom, komponuje i piše, peva, svira. Kaže za sebe da je jedini kompozitor koji nikom nikad nije naplatio ni pesmu ni muziku.

Nastavak na Svet plus...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.