Gastronomsko putovanje: Šta jesti u kojoj evropskoj zemlji?

Izvor: Svet, 17.Maj.2015, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gastronomsko putovanje: Šta jesti u kojoj evropskoj zemlji?

Koliko ste samo zemalja već obišli, ali niste hteli da eksperimentišete s domaćom kuhinjom? U svakom slučaju, donosimo vam po jedno jelo iz evropskih zemalja koje definitivno vredi probati, pa sad vi odlučite hoćete li jesti domaće, ili se prepustiti čarima brze hrane koja je isti na celoj planeti
Austrija
Bečka šnicla popularna je svugde, ali ona je najprepoznatljivije jelo u Austriji. Poslužuje se kao glavno jelo, a ako je naručite negde u Beču, budite uvereni kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << će padati s tanjira i biti poslužena s brdom prženih krompirića.

Belgija
Moules–frites naziv je najpopularnijeg belgijskog jela, a verovali ili ne ono se sastoji od dagnji i zaštitnog znaka belgijske kuhinje – pomfrita. Morate priznati, ovo zvuči kao zanimljiva kombinacija!
Bugarska
Ovo je predjelo popularno i kod nas, ali korene vuče iz Bugarske. Reč je naravno, o šopskoj salati. Paradajz, paprika, krastavci, luk, sir – neki su od njenih glavnih sastojaka.
Kipar
Na ostrvu podeljenom između Grčke i Turske, najpopularnija hrana je halloumi s lubenicom. S obzirom da se pitate šta je uopše halloumi, recimo da je reč o posebnom kiparskom siru. Jelo se služi kao predjelo, dok čekate glavni obrok.

Češka
Dobro su poznate i knedličke, ali najpoznatija je svičkova. Radi se o govedini koja se marinira minimalno 24 sata, a poslužuje se naravno, kao glavno jelo. Ako je naručite u Pragu, nećete pogrešiti.
Danska
Frikadeller je ime najpoznatijeg danskog jela. To su mesne, najčešće svinjske ćufte, koje se serviraju uz paradajz, kupus i pirinač.

Estonija
Nacionalno estonsko jelo zove se rosolje, a u pitanju je kombinacija rotkvica i krompira. Služi se naravno kao prilog jer je to salata, a u nju se još mogu dodati jaja ili jabuke.
Finska
Finsko najpoznatije jelo zove se poronkaristys. Reč je o narezanim komadima mesa, obično govedine, koji se jedu uz pire i luk.
Nemačka
Kod Nemaca je u pitanju govedina marinirana 3–4 dana. Uz nju ide povrće i razni začini, a oni koji su ovo probali kunu se kako je Sauerbraten divno jelo.
Francuska
Majstori kuvanja posebno se ponose jelom pot au feu. Poslužuje se kao glavno jelo, a jednostavno rečeno – radi se o govedini kombinovanoj s povrćem.

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.