Emotivan rođendanski koncert maestra Jagušta u novosadskoj Sinagogi

Izvor: Svet, 15.Dec.2014, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Emotivan rođendanski koncert maestra Jagušta u novosadskoj Sinagogi

“Bravo, maestro! Mnogaja ljeta”, orilo se sinoć u dupke punoj Sinagogi na duboko emotivnom i potresnom kraju koncerta održanom povodom obeležavanja 90. rođendana dirigenta svetskog renomea, vrsnog pedagoga, maestra Mladena Jagušta.
Novosadska muzička scena i publika i štovaoci klasičnog zvuka ne pamte sličnu atmosferu ispunjenu toplinom, radošću, setom, dubokim i iskrenim poštovanjem, koju su sinoć iskazali članovi Simfonijskog orkestra sastavljenog od profesora i >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << bivših studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu, izvodeći program vezan za bitne profesionalne životne trenutke maestra Jagušta: Mocartovu “Serenadu za gudače br. 13″ (poznatiju kao “Mala noćna muzika”), “Serenadu za gudače u C-duru, op. 48″ Čajkovskog, i Bramsovu “Prvu simfoniju u C-molu, op. 68″ i kojim je slavljenik i dirigovao!
Jagušt, zagrebački đak, čuvenog profesora Fridriha Cauna, u svojoj prebogatoj i plodnoj karijeri bio je dirigent hora Radio Zagreba, korepetitor i dirigent Zagrebačke opere, dirigent Simfonijskog orkestra i hora Radio televizije Beograd, dirigent i direktor Opere i Baleta Srpskog narodnog pozorišta. Bio je redovni profesor novosadske Akademije umetnosti, koja ove godine proslavlja jubilej 40 godina postojanja, i u čijoj je organizaciji, uz svesrdnu pomoć violončelistkinje Timee Kalmar, jedne od Jaguštovih učenica, ovaj jedinstveni i nadasve duboko vredan poštovanja događaj i organizovan.
Jagušt je nastupao dirigujući gotovo na svim stranama sveta i dobitnik je svih mogućih priznanja, uključujući i nagradu za životno delo koje mu je dodelilo Udruženje univerzitetskih nastavnika i naučnika Vojvodine.
“Kada je reč o mom jubileju, trebalo je da izaberem dela koja su me najviše doticala. Umesto toga, odabrao sam dela koja su obeležila početak moje karijere. Mocartova “Serenada” je prva kompozicija koju sam svirao kao violinista u orkestru, prvo delo koje sam dirigovao nekom ansamblu je bilo upravo, “Serenada” Čajkovskog, a Bramsova “Simfonija” nosi određenu emotivnu notu jer kad sam to delo studirao na Akademiji u Zagrebu, odmah posle rata, prvi stav sam prošao sam u sobičku na mansardi, a kada je na red došao drugi stav, više nisam bio sam”, otkriva Maestro.
Zahvaljujući svemu što je učinio u oblasti pedagogije i obrazovanja, te dirigovanja, nekadašnji dekan novosadske Akademije umetnosti, dr Zoran Ostojić uručio je maestru Jaguštu zahvalnicu i sliku grafičara i profesora novosadske Akademije Jandrića, čim je slavljenik, vidno potresen, istakao da to što su za njega u novosadskoj Sinagogi te večeri učinili njegovi nekadašnji studenti, a današnji profesori Akademije i znamenita izvođačka imena u ovoj muzičkoj domeni, jeste najveće od svih mogućih priznanja koje čovek u životu može dobiti.
Među brojnom publikom, koja je imala priliku da uživa u izuzetnoj energiji i naboju kojom je praćen nastup maestra Jagušta i novosadskih simfoničara, prepoznali smo i odlazećeg rektora novosadskog Univerziteta, Veskovića; dr Boru Burića i dr Srđana Dedića, dentiste; arhitekte Mišu Cvetičanina i Vladimira Rakića; dr Biljanu Zvezdin, pulmologa; svetsku pijanistkinju Ritu Kinku; prvakinje opere Danijelu Jovanović i Agotu Vitkai Kučera; primadonu Veru Kovač Vitkai; novinarke Vesnu Farkaš i Jovanku Bebu Stepanović; advokata dr Slobodana Beljanskog, i nedavno postavljenog eks Otporaša, a danas pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje, Vladu Pavlova, vlasnika agencije “Kompas”, starosađanina, Vladu Macedonića, sekretara Muzičke omladine, Milana Ješka Radulovića i brojne druge.
Autor: Teodora Ž. Janković, Life Content

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.