Dozvolite vašoj deci da imaju ljubimca: Pas sprečava i astmu

Izvor: Svet plus, 14.Maj.2017, 21:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dozvolite vašoj deci da imaju ljubimca: Pas sprečava i astmu

Mališani koji su tokom prve godine života često boravili u društvu psa, imaju 15 posto manji rizik da dobiju astmu od onih koji nisu odrastali sa ovim ljubimcem.

Ovako tvrde švedski stručnjaci, koji su sproveli studiju na 1.000 dece, utvrdivši prednosti "druženja" sa kučićima. Pretpostavlja se da je to zato što deca uz pse više vremena provode napolju, na vazduhu su i fizički su aktivnija, što se pozitivno odražava na zdravlje, posebno na pluća. Time je opovrgnuta >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << teorija o negativnom uticaju životinja na mališane.

- Ima i onih koji tvrde da to nije higijenski, a baš zato što su domaćinstva sa psom više izložena mikrobima, deca su otpornija i ređe imaju astmu - kaže Tau Fol, profesorka sa Univerziteta u Upsali. - To se zove farmerski efekat, pošto je još ranije utvrđeno da su deca sa farmi daleko manje podložna astmi od onih koja nemaju kontakt sa životinjama. Pas utiče pozitivno na mališane na mnogo načina, čak i na hranu i vazduh koji udišu, pišu Novosti.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.