Izvor: Svet plus, 03.Sep.2023, 20:01
Domaći pinđur: Najukusnija zimnica! (RECEPT)
Ako volite domaći pinđur, onda će ovo biti za vas najukusnija zimnica. Recept je jednostavan za pripremu, a ako vam je količina previše, podelite sastojke na pola.
Potrebno za domaći pinđur:
20kg crvenih roga paprika
10kg paradajza
8kg patlidžana
2l ulja
10 kašika soli
15 kašika šećera
ljute feferone po želji
15 glavica belog luka
6dl vinskog sirća
>> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus <<
peršunov list po želji
Priprema domaćeg pinđura:
Oprati povrće, posušiti i oguliti. Paprike roge ispeći, staviti u najlon kesu 30 minuta da bi se lakše gulile i izrezati na male trakice.
Patlidžan oguliti i samleti na mašinu ili izrezati na kockice. Staviti ga desetak minuta da kuva i izvaditi ga šupljom kašikom iz kipuće vode.
Možete smanjiti količinu patlidžana ako niste ljubitelj.
Paradajz staviti u kipuću vodu i oguliti mu kožicu, a zatim samleti na mašini za paradajz.
U veliku šerpu staviti ulje i zagrejati ga.
Istresti paradajz koji smo samleli na mašini koja odvaja kožicu i semenke od paradajza. Mada može i oguljen paradajz koji ste izrendali na obično rende.
Paradajz mešati i pržiti na ulju 30 minuta.
Dodati paprike koje smo prethodno ogulili i izrezali na trakice. Sve zajedno pržiti još 30 minuta.
Zatim dodati isjeckane ili samljevene patlidžane, koje smo prethodno nakratko kuhali u kipućoj vodi i procijedili.
Nastaviti kuvati sve tako zajedno još 30 minuta uz neprekidno mešanje. Zatim dodati iseckani beli luk. Nakon deset minuta dodati ljute feferone po želji.
Zatim dodati vinsko sirće i kuvati još 30 minuta. Pred sam kraj dodati peršunov list. U sterilisane, zagrejane tegle sipati gotov pinđur.
Odmah ih zatvoriti i prevrnuti naopačke. Pokriti ćebetom i ostaviti tako da se same ohlade. Čuvati tegle u špajzu.
Prijatno!