Dijeta za raspoloženje! Evo šta su studije potvrdile!

Izvor: Svet plus, 25.Jun.2020, 12:19

Dijeta za raspoloženje! Evo šta su studije potvrdile!

Dijeta za raspoloženje! Evo šta su studije potvrdile! Istraživanja sprovođena u poslednje dve decenije pokazala su da postoji snažna veza između raspoloženja i onoga što jedemo.

Istraživanja sprovođena u poslednje dve decenije pokazala su da postoji snažna veza između raspoloženja i onoga što jedemo. Upravo iz tih razloga psihijatri širom sveta pacijentima sa depresijom savetuju i da se hrane na odgovarajući način. Brojne studije su potvrdile da ishrana koja se >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << bazira na prerađenim namirnicama i šećeru, kao i različitim stimulativnim materijama, povećava rizik od depresije i do 60 odsto.

Ovo je spisak namirnica koje prijaju dobrom raspoloženju i koje mogu da vam budu inspiracija da kreirate svoj sopstveni jelovnik.

l Integralni ugljeni hidrati - stabilizuju nivo šećera u krvi i omogućavaju uspostavljanje važnih hemijskih materija u mozgu

*Kari - podiže nivo supstance BDNF u mozgu i nervnom sistemu, a čije su niske vrednosti karakteristične za depresiju

*Tamnozeleno lisnato povrće - sadrži obilje folne kiseline, koja stimuliše produkciju neurotransmitera dobrog raspoloženja

*Skuša - ova riba je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, a redovno konzumiranje skuše podiže nivo moždane materije GABA, koja blokira osećanja anksioznosti i stresa

*Mahunarke - bogate su triptofanom, aminokiselinom koja je neophodna za stvaranje hormona sreće i dobrog raspoloženja

*Crvena paprika - nemački istraživači utvrdili su da se brže smirujemo kada je nivo vitamina C u organizmu visok. Crvene paprike svrstavaju se među najbogatije izvore ovog vitamina

*Pomorandže - ova vrsta južnog voća bogata je inozitolom, materijom koja pomaže produkciju hormona sreće

*Jaja - sadrže triptofan i holin (jedan od vitamina B grupe), koji smanjuju rizik od pojave depresije

 Regulisanje hormona! Ova tri napitka svaka žena treba da pije!

PRIMER JELOVNIKA

Doručak: dve kriške hleba sa domaćim namazom od leblebija i paradajzom

Užina: pomorandža

Ručak: tanjir pasulja, kupus salata i parče hleba

Užina: šaka bobičastog voća i orašastih plodova

Večera: fileti od skuše i salata od tamnozelenog povrća

Ostale teme vezane za zdravlje i mršavljenje, možete pronaći OVDE

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.