Canele- Pečeni krem! Klasičan francuski desert od jaja! (RECEPT)

Izvor: Svet plus, 10.Avg.2020, 12:13

Canele- Pečeni krem! Klasičan francuski desert od jaja! (RECEPT)

Ako nemate bakarne kalupe, možete upotrebiti one silikonske za mafine ili bilo koje druge! Canele- Pečeni krem! Klasičan francuski desert od jaja koji nam dolazi iz Bordoa!

Canele su karakteristični oblikom ali i tamnom hrskavom koricom koja se formira tokom pečenja. Unutra ostaju meki i sočni. Zanimljivo je da su tradicionalno modle premazivale pčelinjim voskom, ali sada se najčešće koristi puter.

Ukratko, priprema ide otprilike ovako: zagrejete mleko, puter >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << i vanilu. Umešate brašno i šećer pa pomešate sa umućenim jajima i žumancima. Ostavite da testo odstoji preko noći i sutradan sipate testo u zagrejane kalupe i pečete oko 1 sat vremena.

Potrebno:

240 ml mleka

25 g putera

1 kesica burbon vanile ili idealno štap vanile

50 g brašna

125 g šećera u prahu

prstohvat soli

1 jaje

1 žumance

30 ml ruma ili konjaka

malo putera za premazivanje kalupa


 Piroške od starog hleba! Gotove za 30 minuta! (RECEPT)

Priprema:

Mleko, puter i vanilu stavite u šerpu i pustite da provri. U odvojenoj posudi umutite jaje i žumance. U drugoj posudi pomešajte brašno, šećer u prahu i prstohvat soli. Sada sjedinite sve zajedno i dobro izmešajte žicom. Procedite i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kada se testo ohladilo, umešajte konjak, pokrijte testo prozirnom folijom i stavite u frižider na minimum 2 sata, a idelano preko noći.

Zagrejte kalupe u rerni na 240 stepeni 4-5 minuta, pa ih izvadite i premažite rastopljenim puterom. Budite pažljivi jer su kalupi, naravno, vreli. Ulijte testo u kalupe tako da kalupi budu puni 1 cm ispod vrha. Stavite u rernu i pecite 15 minuta, a onda smanjite temepraturu na 190 stepeni i pecite 45 sat. Ukoliko koristite silikonske modle, pecite malo duže, oko 1 sat.

Pečene kolačiće odmah izvadite iz kalupa i ostavite na žici da se ohlade. Najbolje je da ih poslužite istog dana jer stajanjem omekšaju.

Količina je dovoljna za 6-8 kolačića standardne veličine 4-5 cm prečnika i 6-7 cm visine.

Prijatno!

Ukusne i zanimljive recepte možete pogledati OVDE.

 

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.