Bundeva boginja zdravlja! Ne propustite ovaj plod jeseni!

Izvor: Svet plus, 05.Okt.2018, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bundeva boginja zdravlja! Ne propustite ovaj plod jeseni!

Bundeva je boginja zdravlja i zauzima nezaobilazno mesto na jelovnicima svih koji paze na kvalitetan unos namirnica. Ne propustite ovaj plod jeseni!

Meso bundeve bogato je antioksidansima, vlaknima, magnezijumom, kalijumom i vitaminima B, C, E i K. Provitamin A i alfa i beta karoteni nalaze se u narandžasto, crveno i žuto obojenim biljkama, brane organizam od oštećenja slobodnim radikalima, poboljšavaju zdravlje kože i smanjuju učinke starenja.

Beta-karoten blokira >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << formiranje slobodnih radikala, deluje kao jak antioksidans masti, što znači da koči razvitak superoksida i peroksida. Naučnici sa južnokorejskog univerziteta Chosun pronašli su proteine u kori bundeve koji se uspešno bore sa mikroorganizmima i sprečavaju infekcije i suprimiraju razvoj gljivice Candida albicans, odgovorne za vaginalne infekcije žena, pelenski osip dece i brojne druge tegobe.

Bundeve se uzgajaju i zbog semenki. Tačnije, semenke su čak i nutritivno bogatije od samog mesa. One sadrže masti (45%), belančevine (oko 25%) i ugljenehidrate (oko 18%). Bogate su vitaminima i mineralima, posebno gvoždjem, fosforom, kalijumom, kalcijumom.

Energetska vrednost semenki je do dvadesetak puta veća od energetske vrednosti mesnatog dela bundeve (467 kcal na 100 g), a semenke sadrže i niz drugih korisnih sastojaka: celulozu, pektine, fitosterin, fitin, salicilnu kiselinu i dr. One su još i sredstvo protiv crevnih parazita, a preporučuju se i kao neškodljivo sredstvo protiv dečjih glista.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.