Baš ekonomično! Bus koristi ljudski izmet kao gorivo

Izvor: Scandal.rs, 16.Mar.2015, 23:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baš ekonomično! Bus koristi ljudski izmet kao gorivo

Gradsko saobraćajno preduzeće iz Bristola pustilo je u upotrebu prvi autobus koji pokreće metan dobijen iz ljudskog izmeta i otpadaka od hrane odnosno prvi autobus kojeg pokreće ljudski izmet!…

I od ovog meseca bio-autobus počeće redovno da saobraća ulicama Bristola. Vozilo može da pređe oko 300 kilometara sa punim rezervoarom, a za punjenje je dovoljan izmet petoro ljudi koji oni izbace tokom godinu dana.Bio-autobus na primer za maršutu od 24 kilometara potroši izmet iz oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Scandal.rs << 32.000 domaćinstava.

Izduvni gasovi iz bio-busa u odnosu na tradicionalna goriva – sadrže 30 odsto manje gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, a dodatno se filtriraju da se ne bi osećao neprijatan miris.

“Geneko“, podružnica preduzeća za preradu vode „Veseks water“, vodi postrojenje za proizvodnju metana iz ljudskog izmeta i drugih otpadaka, a gas šalje dalje u gradsku mrežu.

Postrojenje je u stanju da proizvede dovoljno metana za snabdevanje 8.300 domaćinstava, odnosno više od 1,5 miliona kubnih metara metana godišnje.

Očekujemo više od 10.000 putnika tokom četvoronedeljnog probnog perioda“, kaže Kolin Fild, direktor inženjerskog odeljenja autobuske kompanije grada Bata, u čijem je vlasništvu novi autobus.

U bio autobusu koji koristi ljudski izmet kao gorivo može da se smesti oko 40 osoba, a prvi put je predstavljen prošle 2014. godine s jeseni. On je saobraćao samo jednom, i to od bristolskog aerodroma do centra Bristola, a od 25. marta će voziti ovom maršutom četiri dana nedeljno.

Nastavak na Scandal.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Scandal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Scandal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.