Barsina Božja ruka danas puni 30 godina!

Izvor: Prva.rs, 24.Jun.2017, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Barsina" Božja ruka danas puni 30 godina!

Rođen je u Rosariju. Otac Horhe je bio radnik u fabrici, majka Marija čistačica, a malom Leu je sa 11 godina dijagnostikovan hormonski poremećaj rasta. Ipak, Mesi je počeo da trenira već sa pet godina i kao osmogodišnjak trenira sa Njuel’s Old Bojsima u Rosariju.
Kada je otkriveno da Leo ima ozbiljne probleme sa rastom, roditelji su tražili da način da mu obezbede lečenje pošto sa radničkim platama to nisu mogli. Sportski direktor "Barselone" Karlos Reksač pozvao ih je u Kataloniju >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << i posle par treninga dogovreno je da Leo sa porodicom dođe u Barselonu i da će klub snositi troškove lečenje. Mesijevi se tako vraćaju u Evropu posle nešto više od veka jer je Angelo Mesi, Leov čukundeda, došao u Argentinu iz Ankone 1883. godine.
Mesi od 2000. do 2004. trenira u omladinskoj školi "Barselone" i dostiže visinu od 1.69m, sasvim dovoljnu za gaučosa. Oktobra 2004. debituje za prvi tim u gradskom derbiju sa "Espanjolom". Na početku sezone 2005/06. potpisuje devetogodišnju vernost "Barsi", a u septembru postaje i španski državljanin. Debituje i u Ligi šampiona, a zbog povrede sezonu završava već u martu i propušta finale u Parizu. 
Sledeće sezone postaje standardan u prvih 11 i posle 11 godina pridružuje se čileanskoj legendi Ivanu Zamoranu u jednom rekordu. Mesi postiže het-trik u El Klasiku, a svaki njegov gol donosio je izjednačenje, na kraju je bilo 3:3.
Pažnju javnosti dodatno skreće na sebe golom u polufinalu Kupa Kralja protiv Hetafea. Mesi postiže gol koji je mnoge podsetio na Maradonin u Meksiku protiv Engleske jer je Mesi nadmudrio petoricu igrača i golmana. 
Protiv Espanjola postiže gol rukom, pa ga španski mediji nazivaju “Mesidona“ jer gol podseća na “božju ruku“. 
Ronaldinjo odlazi u Milan, pa Mesi menje broj dresu, umesto 19 na njegovim leđima je broj 10, sasvim opravdano. 
Mesi je prvi gol u dresu katalonskog giganta postigao prvog maja 2005. godine, u pobedi nad Albaseteom od 2:0.
Leo je u igru ušao sa klupe za rezervne igrače dok je trener još bio Frank Rajkard, a u prvom minutu nadoknade vreme iskoristio je fantastično dodavanje Ronaldinja i lobovao istrčalog golmana.
Niko nije ni sanjao da će tada biti rođena jedna od najvećih legendi svetskog fudbala koja je za deceniju u klubu postigla 403 zvanična gola. 

Izvor: bn

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

Leo Mesi - 30 leta, 30 rekorda!

Izvor: Sportske.net, 24.Jun.2017

Fantastični Argentinac verovali ili ne već punih 13 godina brani boje prvog tima Barselone. Karijeru je kao klinac počeo u domovinu u Njuels Old Bojus, a onda je 2001. došao na probu u Barselonu, tadašnji sportski direktor kluba Karlos Rešak je u njemu odmah video talenat, a kako nije...

Nastavak na Sportske.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.