Američka vojna istraživačka agencija: Mars će postati nova Zemlja

Izvor: Svet, 29.Jun.2015, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američka vojna istraživačka agencija: Mars će postati nova Zemlja

Američka vojna istraživačka agencija (DARPA) nedavno je saopštila da radi na razvoju tehnologije za teraformiranje Marsa.
Reč je o hipotetičkom procesu prilagođavanja atmosfere, temperature, površinske topografije i ostalih parametara “crvene planete” sa ciljem da se formira nezagađena biosfera koja bi imala sve odlike biosfere na Zemlji i omogućila naseljavanje života zemaljskog porekla.
Plan uključuje nastanjivanje površine Marsa velikim brojem genetski modifikovanih >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << organizama koji bi okruženje kasnije učinili pogodnim za život ljudi.
Zahvaljujući najnovijem softveru, stvorena je mapa genoma koja će naučnicima pomoći da steknu različite informacije o organizmima i njihovim karakteristikama. Ogranizmi koji su trenutno najzastupljeniji u eksperimentima ove vrste su bakterija E. Coli i kvasac.
“Želimo da iskoristimo tačno one osobine koje nama odgovaraju kako bismo kreirali organizme pogodne za naseljavanje dalekih planeta. Tako bi pojedne vrste mikroorganizama, na primer, iz njihove atmosfere eliminisali ugljen dioksid, a stvarali azor i kiseonik koji du neophodni za život zemaljskog života”, navodi Ališa Džekson, zamenik direktora DARPA-ine kancelarije za biološke tehnologije u Virdžiniji.
“Po prvi put u istoriji imamo mogućnost ne samo da unosimo izmene u nenastanjiva mesta na Zemlji, već i da naselimo svemir”, zaključila je Džekson.

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Američka vojna istraživačka agencija: Mars će postati nova Zemlja

Izvor: Scandal.rs, 29.Jun.2015

Američka vojna istraživačka agencija (DARPA) nedavno je saopštila da radi na razvoju tehnologije za teraformiranje Marsa...Reč je o hipotetičkom procesu prilagođavanja atmosfere, temperature, površinske topografije i ostalih parametara “crvene planete” sa ciljem da se formira nezagađena...

Nastavak na Scandal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.