12 načina da upotrebite sodu bikarbonu za lepotu

Izvor: Svet plus, 10.Jan.2016, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

12 načina da upotrebite sodu bikarbonu za lepotu

Iako sodu bikarbonu uglavnom koristimo za čišćenje rerne ili uklanjanje neprijatnih kuhinjskih mirisa, često zaboravljamo da je njena namena mnogo šira i da možemo da je upotrebimo za sopstvenu negu od glave do pete! Predstavljamo 12 načina na koje možete da upotrebite sodu bikarbonu već danas.

Pranje ruku

Dešava se da antibakterijski sapuni ne mogu da uklone svu prljavštinu ili masnoću sa naših ruku. Ukoliko sa vodom pomešate malo sode bikarbone >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << i protrljate smesu među dlanovima, rešićete ovaj problem.

Šampon za suvo pranje

Ukoliko ste iznenada ostali bez svog šampona za suvo pranje kose, može vam pomoći soda bikarbona. Nanesite je na koren kose i utrljajte, kako bi upila suvišnu masnoću.

Prirodni dezodorans

Ukoliko tragate za prirodnim dezodoransom bez dodatog aluminijuma, možete upotrebiti sodu bikarbonu. Možete je pomešati samo sa vodom ili isprobati i neke recepte sa dodatim esencijalnim uljima.

Izbeljivač zuba

Smesa sode bikarbone i malo vode ukloniće mrlje od kafe, crnog vina ili cigareta. Pomešana sa malo hidrogen peroksida, ova mešavina ponašaće se kao pravi izbeljivač i uštedeće vam novac koji dajete zubaru.

Piling za kožu

Abrazivne čestice u sodi bikarboni čine je idealnom za eksfoliaciju kože. Možete je dodati svom redovnom pilingu za kožu ili napraviti sopstvenu smesu sa vodom.

Izbeljivač noktiju

Ukoliko volite da često menjate lakove raznih boja, žutilo koje oni ostavljaju za sobom nije vam strano. Kako biste izbeleli nokte, upotrebite mešavinu sode bikarbone i hidrogen peroksida. Nanesite je na nokte četkicom za zube, ostavite tri do pet minuta i potom isperite.

Uklanjanje preparata za samopotamnjivanje

Ukoliko imate fleke od nepravilno nanetog losiona za samopotamnjivanje, možete ih lako ukloniti mešavinom sode bikarbone i limunovog soka.

Čišćenje četkica za šminku

Mada većina nas za čišćenje četkica koristi sapun i ulje, soda bikarbona takođe može biti veoma delotvorna. Nekoliko kašičica sode bikarbone rastvorenih u toploj vodi ukloniće sa vaših četkica ostatke šminke, a ova mešavina dobra je i za čišćenje četkica za zube, češljeva i četki.

Osveživač daha

Hrana koja u sebi sadrži šećer i kiseline može da naruši pH balans u ustima i uzrokuje loš zadah. Ispiranje usta mešavinom tople vode i sode bikarbone ukloniće neprijatne mirise i doprineti sveopštem zdravlju usta.

Glatka koža

Nije u pitanju urbana legenda – soda bikarbona zaista smiruje crvenilo kože, uklanja opekotina i svrab. Pomešajte je sa svojom redovnom kupkom radi što boljeg efekta.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.