Za Albance su svi Srbi nepoželjni

Izvor: B92, 02.Apr.2013, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Za Albance su svi Srbi nepoželjni"

Beograd -- Režiser Emir Kusturica izjavio da su Albanci čitav srpski narod proglasili "personom non grata" na KiM, pa tako ne čudi što i njega svrstavaju u taj red.

"Dakle, njihov zahtev da me proglase 'personom non grata' se prihvata. Pošto su sve Srbe već proglasili 'personama non grata' i nakon što su nam srušili grobove i porušili naše spomenike, sad su nam zapravo rekli da ne treba ni da dolazimo. Ali to >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije ništa novo", rekao je Kusturica.

Predsednik kosovskog udruženja filmskih umetnika Ljirak Ćeljaj traži da se Kusturica proglasi nepoželjnim, zbog najava da će snimiti film o trgovini organima na Kosovu.

On smatra da to predstavlja "nastavak antialbanske propagande".

“Ova najava zavređuje reakciju i lokalnih vlasti, ali i međunarodne zajednice...Kusturicu ne možemo zvati umetnikom, jer je podržavao režim Slobodana Miloševića”, rekao je Ćeljaj, koji je nedavno imenovan za predsednika prištinskog odbora Demokratske partije Kosova Hašima Tačija.

Upitan da prokomentariše zahtev, kako se navodi, takozvanog "udruženja filmskih umetnika Kosova" da bude proglašen nepoželjnim na Kosovu zbog najava da će snimiti film o trgovini organima, Kusturica je istakao da je trgovina organima element koji se ne koristi u pregovorima Beograda i Prištine, iako predstavlja najbrutalniji izraz ovog veka.

"Stoga je samo spominjanje te teme kod njih proizvelo ideju da i mene proglase 'personom non grata'", rekao je Kusturica.

Kusturica je ranije najavio da će snimati film o trgovini ljudskim organima na Kosovu kao jednoj od najvećih tema ovog veka i "najbrutalnijem aktu i najjačem znaku povratka u pagansko doba".

On je dodao da će film snimiti u naredne tri godine zato što je to veliki projekat i podrazumeva velike pripreme i investicije.

Kusturica je rekao da bi film snimao u Rusiji, pošto je tamo već najavio jedan projekat a i svestan je, kako kaže, da mu ne bi bilo dozvoljeno da snima na Kosovu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kusturica: Za Albance su svi Srbi nepoželjni, pa i ja!

Izvor: Blic, 02.Apr.2013

Proslavljeni režiser Emir Kusturica izjavio je danas da su Albanci čitav srpski narod proglasili “personom non grata” na Kosovu i Metohiji, pa tako ne čudi što i njega svrstavaju u taj red..."Dakle, njihov zahtev da me proglase 'personom non grata' se prihvata. Pošto su sve Srbe već proglasili...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.