Kusturica ustupio svoj helikopter za spasavanje

Izvor: Politika, 07.Feb.2012, 23:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kusturica ustupio svoj helikopter za spasavanje

Proslavljeni srpski režiser odlučio da, tokom vanredne situacije, svoju letelicu preda Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije

Helikopter Emira Kusturice, u kom su se do Mokre Gore prevozili najplaćeniji holivudski superstar Džoni Dep, slavni ruski režiser Nikita Mihalkov, francuska dramska glumica Izabel Iper, ikona američkog nezavisnog filma Džim Džarmuš ili pesnik Matija Bećković prevoziće tokom snežne vanredne situacije hranu i lekove u najugroženija područja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbije.

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica neće lično upravljati helikopterom koji je stavljen na raspolaganje Sektoru za vanredne situacije MUP-a, već će za komandama američkog aparata „robinson 44” bitiGoran Krneta, jedan od najiskusnijih vojnih pilota.

– Prekjuče smo se pilot i ja dogovorili da helikopter može da služi boljoj svrsi nego u mirnodopska vremena. I jako mi je drago da pomognem – kaže Kusturica. 

U složenim vremenskim uslovima pilotiraće Goran Krneta. Režiser koji je naučio da pilotira tek u pedesetoj godini, a učio ga je upravo pomenuti oficir, jednostavno objašnjava:  

– Nemam ambiciju da budem akcioni heroj, pa da ja letim. Krneta je pravi. Mi smo imali generaciju strašnih vojnih pilota obučavanih za vreme stare Jugoslavije i to smo proćerdali za džaba – kaže režiser koji godinama upravlja mokrogorskim carstvom.

Helikopter „robinson 44”, najprodavanija letelica te vrste na svetu, za Kusturicu je „čudo jedno malo”. Ima klipni motor i veoma je pouzdan. Ako je dobar pilot, što kaže Kusta, ne može da padne. A Krneta je zaista dobar letač. Dugogodišnji je probni pilot u Centru za letno ispitivanje i učestvovao je na najvećim svetskim aeromitinzima.

– Moj helikopter je obleteo planetu dva puta. Nešto je skuplji od džipa, ali od Mokre Gore do Beograda i nazad potroši malo više goriva i gasa nego benzina i nafte koje potroši džip. To je divno prevozno sredstvo, nije ni basnoslovno skupo. Naša firma koja drži hotel na Mećavniku kupila ga je pre nekoliko godina – objašnjava Emir.

Osim što je u svom helikopteru prevozio krem kako Holivuda, tako i nezavisnog filma, jedini predstavnik državnog vrha koji je bio dovoljno hrabar da uđe u Kustinu helikoptersku kabinu bio je ministar Oliver Dulić.

Opisujući trenutnu situaciju na Mokroj Gori, Kusturica kaže da su mokrogorski rendžeri odavno mobilisani.

– Situacija na Mokroj Gori je stabilna, a to je zato što su se ujedinili privredni i državni resursi. Rendžeri čiste saobraćajnice, dostavljaju hranu ljudima. Putevi su potpuno prohodni, krećemo se motornim sankama i svim mogućim sredstvima. Zato i postoje rendžeri – kaže njihov glavnokomandujući.

Kusturica primećuje da stariji, čak i od njega, ne pamte ovakav kijamet. Zato, preporučuje, da nije loše kada je čovek u konstantnom vanrednom stanju, poput njega, kad adrenalin šiba mnogo brže nego kod normalnih ljudi. Tada ni sneg u februaru nije neko čudo.

----------------------------------------------

Ustupljena još dva privatna helikoptera

Emir Kusturica je objasnio da su, osim njega, helikoptere državi ustupila još dva privatna preduzetnika. Jedan je vlasnik poljoprivrednog imanja u Dobanovcima, dok je drugog Kusturica opisao kao „jednog čoveka iz Herceg Novog”. Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić je rekao da će ovi helikopteri biti angažovani za dotur hrane i lekova i da, za sada, nisu predviđeni za evakuaciju ljudi. „Ustupanje privatnih helikoptera državi je zaista zaista veliki gest, kada u ovim vremenima solidarnost baš ne cveta”, istakao je Marić.

----------------------------------------------

Mokra Gora zove Los Anđeles: „Halo, Benisio, ovde Kusta”

Emir Kusturica je sinoć organizovao interkontinentalni konferencijski link sa glumcem Benisiom del Torom i njegovim agentom koji se nalaze u Los Anđelesu, kako bi utanačili detalje o početku snimanja filma „Pančo Vilja”. Benisio del Toro, dobitnik oskara za epizodnu ulogu, igraće glavnu rolu u sledećem filmu Emira Kusturice o jednom od vođa Meksičke revolucije. „Snimanje počinje decembra ove godine u Meksiku”, najavljuje Kusturica.

A. Apostolovski

objavljeno: 08.02.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kusturica ustupio svoj helikopter za spasavanje

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Feb.2012, 09:53

BEOGRAD - Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica odlučio je da, tokom vanredne situacije zbog ledenih dana u Srbiji, svoj helikopter ustupi za spasavanje.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.