Kusturica: Ne čudi što hoće da me zabrane

Izvor: Vesti-online.com, 17.Jul.2015, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kusturica: Ne čudi što hoće da me zabrane

Reditelj Emir Kusturica rekao je da ga nije iznenadio zahtev Ministarstva kulture Ukrajine da njegov koncert u Kijevu bude zabranjen, rekavši da je logično da neko ko se zalaže za pravičnost bude persona non grata.

- Nije me ovo iznenadilo, posebno kad se zna da je ukrajinska vlast proizvod državnog udara koji je tamo izveden i koji je nasilno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << promenio Evropu, ovog puta preko jednog širokog spektra nacionalista i desnog sektora - rekao je Kusturica za "Politiku".

On je istakao da se njegov "vrednosni sistem bazira na onom iz stare Evrope, u kojem su ljudska dobrota, plemenitost i uzvišenost na prvom mestu".

Kusturica je dodao da lakoća s kojom se danas procenjuje ko je poželjan, a ko nije, podseća na vremena nacizma, "na stvarnu vladavinu fašista, koji danas nazivaju fašistima one koji su upravo izgubili 25 miliona ljudi boreći se protiv fašizma".

Prema njegovim rečima, sve se pravi obrnutim od onoga što jeste i to u Evropi traje već neko vreme - da je antifašista fašista, a da je ovaj drugi demokrata.

- Utoliko je i proslava čoveka koji je doneo hrišćanstvo u 9. veku u prvu Rusiju, kijevsku Rusiju i moje prisustvo tamo, kao čoveka koji je opredeljen ka evropskim vrednostima, pa i hrišćanskim, tim neopaganima problematična - smatra Kusturica.

Ministarstvo kulture Ukrajine zatražilo je od ministra unutrašnjih poslova i Saveta za nacionalnu bezbednost da zabrane koncert Emira Kusturice u Kijevu kako bi se izbegli mogući nemiri. Koncert bi trebalo da se održi 28. jula u Kijevu, povodom obeležavanja 1.000 godina od smrti kijevskog princa Vladimira Velikog.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Kusturica: Nije me iznenadio zahtev Ukrajine

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Jul.2015

Reditelj Emir Kusturica rekao je da ga nije iznenadio zahtev Ministarstva kulture Ukrajine da njegov koncert u Kijevu bude zabranjen, rekavši da je logično da neko ko se zalaže za pravičnost bude persona non grata..."Nije me ovo iznenadilo, posebno kad se zna da je ukrajinska vlast proizvod državnog...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.