Kusturica: Hoće da mi otmu Andrićgrad

Izvor: Blic, 26.Jan.2013, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kusturica: Hoće da mi otmu Andrićgrad

U Višegradu se vodi borba između civilizacije i anticivilizacije. Ovo drugo zastupa opštinska vlast, funkcioneri SDS, čija su najveća kulturna dela džip „micubiši“ na plin i pevačica Stoja. Danima vode medijsku hajku protiv mene. Plašim se da žele da mi otmu Andrićgrad, kaže za „Blic“ reditelj Emir Kusturica. Kusturica u Andrićgradu

Prošlo je 20 meseci od kada je postavljen kamen temeljac grada - spomenik nobelovcu Ivi Andriću. Većinski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vlasnik tog zdanja, sa 51 odsto udela, upravo je Kusturica. Po 24,5 odsto imaju Vlada RS i opština.

- Lokalnoj vlasti sporno je, navodno, poslovanje Andrićgrada. Nakon što im dostavimo finansijske izveštaje, potpuno tačne i lako proverljive, oni ih usvoje, ali onda u novinama pokreću priču o poravnanju računa. Kada naši emisari pitaju o kakvom poravnjanju se radi, oni nemušto sležu ramenima. Kako se to dva puta dogodilo, shvatio sam da hoće da me oteraju iz Andrićgrada i da oni ujašu na belom konju. Interes im je novac. Andrićgrad, iako u fazi gradnje, prihoduje i postaje samoodrživ - kaže Kusturica.

Priča reditelj da je sa čelnicima opštine pokušavao da izgladi nesporazum, ali da nije vredelo.

SDS: Kusturica nervozan

Zahtev opštine Višegrad, da trošenje novca za izgradnju Andrićgrada bude

transparentan i da se razjasni vlasnička struktura, ni na koji način nije usmeren protiv tog projekta kojeg podržavamo, niti protiv ličnosti Emira Kusturice, saopštila je danas Srpska demokratska stranka (SDS).

"Zar nije normalna stvar da građani opštine Višegrad imaju uvid u potrošnju sredstava koja oni otplaćuju u vidu kredita, a i sredstva koja su dodeljena iz budžeta RS su takođe sredstva građana", ističe ova stranka.

Dodaje se i da je normalna stvar da se utvrdi kakva je vlasnička struktura u Andrićgradu i koliko je ko para uložio u izgradnju, s obzirom da Vlada RS tvrdi da će vlasnička struktura biti ustanovljena tek na kraju projekta, a Emir Kusturica tvrdi da je ona već sad poznata i da je on vlasnik 51 odsto Andrićgrada.

SDS u saopštenju navodi da je iznenađen nervoznom reakcijom i uvredama proslavljenog filmskog režisera Emira Kusturice i napadima na SDS i rukovodstvo opštine Višegrad.

- Njihov argument je Andrićgrad u Višegradu, a ne Višegrad u Andrićgradu. Nisam protiv, ali strahujem. Ista ta garnitura vladala je od 1995. do 2008. Za to vreme nisu se setili da osvetle stari višegradski most, jedino lepo u varoši.

Dozvolili su da u Drinu otiče termalna voda iz Višegradske banje. Andrićev spomenik nije vraćen ni posle 19 godina. Pozvao sam ih kada sam dovodio Moniku Beluči. Nisu došli! Njih lepota i kultura ne zanimaju - nastavlja Kusturica.

U objektima Andrićgrada, priča on, platu prima 51 radnik. Na neimarskim radovima angažovano je trenutno 150, a u sezoni 250-300 radnika.

- Višegrad je stopostotni vlasnik nove opštinske zgrade u Andrićgradu, ali u nju se vlast neće useliti. Jedini su vlasnici i pozorišta. Slovenski institut vlasništvo je Vlade Republike Srpske. Na preostalim objektima opština i država imaju po 24,5 a ja 51 odsto. Oni se s tim ne mire, ali neće me pokolebati, nastavljamo sa ulaganjima. Andrićgrad će biti završen, postaće kulturološka i slovenska tvrđava, jača i od mene, i od njih, i od Dodika i trajaće vekovima - navodi on.

U opštini bez komentara

„Blic“ je juče pokušao da čuje drugu stranu, načelnika opštine Višegrad Sinišu Miškovića. Iz njegovog kabineta poručeno nam je da je načelnik zauzet i da će se javiti kada mu obaveze to dozvole. Do zaključenja ovog broja naših novina to se nije dogodilo.
Pogledaj vesti o: Mitsubishi,   Stoja

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kusturica: Hoće da mi otmu Andrićgrad

Izvor: Mondo, 26.Jan.2013

U Višegradu se vodi borba između civilizacije i anticivilizacije. Ovo drugo zastupa opštinska vlast, funkcioneri SDS, čija su najveća kulturna dela džip "micubiši“ na plin i pevačica Stoja. Plašim se da žele da mi otmu Andrićgrad, kaže za "Blic“ reditelj Emir Kusturica..."Lokalnoj vlasti...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.